Novosti
PREMIJER NA SKIJANJU, MINISTRI VIKEND PROVELI RADNO

Do utorka Linić mora srezati 3,6 milijardi kn
Objavljeno 17. veljače, 2014.

Vezani članci

MINISTRA OBRANE IZNERVIRAO NALOG DA SREŽE JOŠ 400 MILIJUNA

Kotromanović vikao u Vladi da se vojska može i - ukinuti

RIJEKA - Dok su svi ministri u Vladi na čelu s ministrom financija Slavkom Linićem dobili zadatak da protekloga vikenda rade na rezanju proračuna kako bi do utorka bio pripremljen konačni prijedlog rebalansa sukladno preporučenim mjerama Europske komisije za suzbijanje prekomjernog deficita, premijer Zoran Milanović subotu je s obitelji proveo na skijanju u Austriji, u Nassfeldu.

Mediji su odmah naveli i neimenovane izvore iz SDP-a koji navodno bjesne zbog takvog postupka premijera u dane kad se do u lipu pokušava stabilizirati državni proračun, a SDP-ovci koji su se u subotu okupili na velikom stranačkom skupu u Čavlima nisu htjeli komentirati tu činjenicu, dapače, poručili su novinarima da ih prestanu gnjaviti, osim ministra Željka Jovanovića koji je stao u obranu premijera.

- Svatko zaslužuje trenutak odmora da može kasnije još učinkovitije i kvalitetnije raditi posao u radnom tjednu - komentirao je Jovanović.

SDP-ov skup bio je obilježen pitanjima novinara o tome zašto se vodeći ljudi Vlade bave stranačkim radom u vrijeme vikenda koji su sami odlučili posvetiti radu na budžetu.

- Zašto me pitate o proračunu, kad znate da vam o proračunu ne mogu govoriti - jedino je što je ministar financija Slavko Linić rekao novinarima dolazeći na konstituirajuću sjednicu Županijskog odbora SDP-a Primorsko-goranske županije koja je bila zatvorena za javnost. Nije želio reći ni kada bi rebalans proračuna mogao biti dovršen, niti što će učiniti ako mu ministri nastave otkazivati poslušnost u vezi sa stavkama koje moraju drastično smanjiti s obzirom na to da na rebalansu ukupna ušteda na rashodima mora biti oko 3,6 milijardi kuna.

Kako se doznaje, Linić je na zatvorenom dijelu sjednice ministre upozorio da sutra mogu biti ugrožene plaće i mirovine ako se rashodi ne smanje koliko je potrebno. Podsjetio ih je da je javni dug 205 milijardi kuna, a samo kamate 11 milijardi kuna, dok će u ovoj godini novi dug biti još 20 milijardi kuna, pri čemu se zadužujemo i za otplatu kamata, dok glavnica uopće još ne biva otplaćena. U tom smislu Linić je ponovno govorio i o nužnosti uvođenja poreza na nekretnine. Kritizirao je rastrošnost u javnim poduzećima, primjerice u Hrvatskim šumama, dok je Hrvatske vode istaknuo kao primjer dobrog investiranja i razvijanja javne tvrtke.

- Moramo svi ići na uštede jer smo na rubu izdržljivosti svakog od sustava. Više ne možemo živjeti na dug - rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Po njoj, fiskalni učinci ovog rebalansa bit će vidljiviji 2015. godine nego ove. Kazala je da će u njezinom resoru socijalne skrbi rebalans "uzeti" oko 40 milijuna kuna, a već ranije je srezala još 150 milijuna kuna troškova. Poručila je da to neće ugroziti korisnike socijalne skrbi.T.Tomičić

PROSVJETARI OSTAJU BEZ DODATAKA NA PLAĆE?

Ministar Željko Jovanović nije odgovorio na pitanje koliko će on morati smanjiti svoj proračun, već dapače da - sustav obrazovanja i znanosti ne trpi daljnja rezanja. Ponovio je ponovio da su upravo plaće zaposlenih u njegovom resoru, dakle učitelja i profesora, jedine u 2013. godini bilježile rast. Doduše, sada će im biti srezani dodatci. “Plaće učitelja nisu upitne, ali dodatci su upitni. Tu tražimo uštede. Razgovori s ministrom Linićem još traju, u ponedjeljak ćemo znati više.”

Možda ste propustili...

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno