Ekonomija
PRVE AKTIVNOSTI

Udruga OPG-ova “Život” priprema okrugli stol na Osječkom proljetnom sajmu
Objavljeno 17. veljače, 2014.

ĐAKOVO – Krajem siječnja u Velikoj Kopanici osnovana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”, nastala udruživanjem Stožera za obranu hrvatskog sela i neformalne platforme stručnjaka “Živo selo”, kreće sa svojim prvim javnim aktivnostima na seljačkoj sceni. Kako najavljuje predsjednik Antun Laslo, upravo je ta udruga pozvana da bude domaćin okruglog stola o aktualnom stanju u domaćem stočarstvu i ratarstvu na 21. Osječkom proljetnom sajmu u Osijeku što će se na Pampasu održavati od 7. do 9. ožujka.

– Naš okrugli stol predviđen je za 7. ožujka od 10 do 12 sati, a na njemu će o stanju u proizvodnji mlijeka, svinjogojstvu i drugim aktualnostima iz našeg agrara govoriti dr. sc. Vladimir Margeta, mr. Miroslav Kovač i drugi, dok ću ja govoriti s pozicije proizvođača - najavljuje Laslo.

Udruga OPGH “Život” ovaj je poziv shvatila tako što se vrlo brzo nametnula kao ozbiljan sugovornik na hrvatskoj seljačkoj sceni koja je inače rascjepkana s oko 400 udruga i počesto razjedinjena. Među aktivnostima Laslo najavljuje i kontakte udruge s poljoprivrednim fakultetima u Osijeku i Zagrebu, ali i ekonomskim te veterinarskim fakultetima, kojima je “Život” poslao otvorena pisma namjere.

- Pozivamo ih na suradnju jer bez nje, kao i suradnje s politikom, u Hrvatskoj se ne može, nema efektnog djelovanja - kaže Laslo. Udruga ima i svoju službenu stranicu pa je učlanjenje u nju moguće i preko interneta.

Članarina je 100 kn godišnje, no udruga računa i na druge izvore financiranja.S.Župan

Članstvo u devet županija

Rad Udruge zasad je sveden na volontere. Laslo najavljuje osnivanje podružnica po županijama, a onu za Osječko-baranjsku najavljuje za sredinu ožujka. Udruga zasad ima članstvo u devet županija, a interes za njen rad, kaže Laslo, postoji i na jugu Hrvatske.

400

seljačkih udruga još uvijek ima u Hrvatskoj

100

kuna iznosi godišnja članarina u udruzi Život

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike