Novosti
INSPEKCIJSKE SLUŽBE SE BRZO UHODALE

Inspektori obavili 300 nadzora, tražili su neprijavljene radnike
Objavljeno 14. veljače, 2014.

Vezani članci

UKIDANJE DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Jednog ugostitelja od sada kontrolira devet inspektora

OSIJEK - Inspekcijskim službama koje su preustrojem iz jedinstvenog tijela - Državnog inspektorata od početka godine “porazbacane” u nekoliko ministarstava ipak nije trebalo drugo za uhodavanje u novi ustroj. Siječanj je za njih itekako bio radni. Posebice za inspektore rada, sada pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koji u cijeloj Hrvatskoj provode pojačane aktivnosti u suzbijanju rada na crno.

Prema podatcima iz e-Očevidnika u kojemu se u elektroničkom obliku vode svi predmeti inspektora rada, na području Osječko-baranjske županije u siječnju je, kao i nekoliko godina unatrag, obavljeno tristotinjak inspekcijskih nadzora. Planirane su i određene promjene u dosadašnjem djelovanju, pa će tako inspektori rada imati nešto izmijenjene ovlasti. Moći će prikupljati činjenice o nezakonitostima i prije početka neposrednog obavljanja nadzora, ali i savjetodavno i preventivno djelovati u smjeru suzbijanja nezakonitosti koje imaju neznatne i manje društvene štetnosti i opasnosti. U Osijeku je ova inspekcija i dalje ostala smještena na Šetalištu kardinala Šepera.

Na istoj adresi je i sjedište Područne jedinice Osijek, inspektora Ministarstva turizma, koji obavljaju inspekcijske poslove u području ugostiteljske djelatnosti. Oni su tijekom siječnja obavili ukupno 22 inspekcijska nadzora, dok su u istom razdoblju prošle godine gospodarski inspektori Državnog inspektorata Područne jedinice Osijek obavili ukupno 246 inspekcijskih nadzora nad poslovanjem pružatelja ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu. No, podsjećaju kako zbog nove reorganizacije ti podatci ipak nisu usporedivi.

D.Kuštro

27 poreznih inspektora

Za porezne inspektore koji su prošle godine bili u središtu zanimanja zbog uvođenja fiskalizacije, ali i koji nisu bili sastavnica Državnog inspektorata, početak ove godine ipak je bio manje stresan. U Osječko-baranjskoj županiji nadzor je obavljalo 27 inspektora (dvoje manje nego prošle godine), najavljenih poreznih nadzora bilo je 12, a ukupan broj dostavljenih obavijesti 83. Prošloga siječnja bilo ih je 463 (upravo zbog intenzivnijeg nadzora fiskalizacije u prometu gotovinom).