Novosti
O IZMJENAMA ZOR-A

Samo četvrtina poslodavaca
vjeruje da će novi Zakon
o radu potaknuti investicije
Objavljeno 4. veljače, 2014.

ZAGREB - Čelnici pet vodećih sindikalnih središnjica prikupljali su u drugoj polovici siječnja potpise za organizaciju generalnog štrajka kako bi pokazali nezadovoljstvo izmjenama Zakona o radu. Obrada prikupljenih potpisa pokazala je da generalni štrajk podržava više od 92 posto članova sindikata.

Potaknut time, portal MojPosao istražio je što hrvatski poslodavci misle o izmjenama Zakona o radu u istraživanju provedenom u 60 hrvatskih tvrtki. Od izmjena koje Zakon o radu predlaže, poslodavce najviše zanimaju odredbe zakona koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje/zapošljavanje radnika (46%). Reguliranje radnih sati zanima 28% poslodavaca, a njih 13% najviše zanima kako će zakonom biti definirano zapošljavanje na određeno vrijeme. U znatno manjoj mjeri poslodavci su zainteresirani za definiranje visine otpremnina (2%), dok 5% poslodavaca ističe kako ih u izmjenama Zakona o radu ne zanima ništa posebno.

Jedna od tema koja je izazvala veliku raspravu u javnosti bila je i moguća odredba Zakona prema kojoj će radnik moći dobiti otkaz i tijekom bolovanja. Da bolovanje ne treba utjecati na otkazni rok smatra 57% ispitanika. Neki od njih smatraju da se bolovanje nerijetko zloupotrebljava u svrhu produljenja otkaznog roka te da se ne smije dozvoliti da radnik može “zauvijek” biti na bolovanju na štetu kompanije u kojoj radi. Suprotnog je mišljenja 35% ispitanika koji kažu da bolovanje treba utjecati na otkazni rok. Većina ispitanika skeptična je kada je u pitanju tvrdnja da će izmjene Zakona o radu potaknuti povećanje investicija. Njih 54% smatra kako se to neće dogoditi, dok suprotno misli 24% ispitanika. Odgovor ne zna njih 22 posto.

Za razliku od velikih, male i srednje tvrtke više vjeruju da će ZOR potaknuti (strane) investicije. Samo devet posto ispitanika iz velikih tvrtki smatra kako će izmjene Zakona o radu povećati investicije, dok to isto misli 25% ispitanika srednjih tvrtki te čak 38% ispitanika iz malih tvrtki. E.Soudil

fleksibilnije tržište - izgovor?

Zagovornici izmjena zakona tvrde kako će Zakon o radu potaknuti fleksibilizaciju tržišta rada, no kakve će to konkretne prednosti donijeti? Za 72% poslodavaca fleksibilizacija je važna jer omogućava lakše zapošljavanje radnika, dok prema mišljenju njih 45% olakšava otpuštanje. Za 38% poslodavaca fleksibilizacija je važna radi smanjenja troškova rada (38%) i privlačenja (stranih) investitora (38%). Ipak, 8% ispitanika ističe kako promjena zakona neće donijeti ništa od navedenog te kako je “fleksibilizacija” samo izgovor za promjene Zakona o radu.