Ekonomija
SELJACI MOGU MIRNIJE SPAVATI

Snijeg spasio poljoprivrednike: Pšenica, voćnjaci i pčele vratile se u stanje mirovanja
Objavljeno 30. siječnja, 2014.

Nakon što je pao snijeg i temperature, poljoprivrednici na području Slavonije i Baranje, kažu, mogu mirnije spavati.

Naime, zbog tople zime koja je zbunila usjeve na poljima, pčele i voćke počeli su se ponašati kao da je proljeće, prijetila je opasnost da bi nagli minusi bez snijega mogli prouzročiti goleme štete hrvatskom agraru.

Velike hladnoće za sada nisu izazvale alarmantnu situaciju kod pčelara. Predsjednik Pčelarske udruge “Pčela” Našice Antun Dalšašo na svojim pčelinjacima zasad nije zabilježio gubitke. No, upozorava da zbog velike oscilacije u temperaturi zraka, odnosno daljnji temperaturni skokovi mogu izazvati ozbiljne probleme koji rezultiraju gubicima u pčelinjim zajednicama i problematično prezimljavanje pčela.

- Zima je uvijek problem, ali za sada je situacija normalna. Kolege se nisu žalile, ali to ne znači da problema neće biti. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike, očekuju se gubici u zajednicama, ali o tome je prerano, kaže Dalšašo i dodaje da je važno da svaki pčelar u zimskim mjesecima nadgleda svoje pčele kako bi štete u pčelinjaku bile manje. Dalšašo napominje da treba osluškivati pčelinjak, ali ne treba otvarati košnice i uznemiravati pčele, nego im je važno osigurati mir.

- I pčelama treba miran san, ne treba lupati i čistiti snijeg s krovova košnica i otvarati radi zraka. Trebaju samo osluškivati kako zuje u košnicama, da bi iskustvom odredili u kakvoj su kondiciji, zuje li tiho ili nervozno, što ukazuje na to da nemaju dovoljno hrane - pojasnio je Dalšašo, i upozorio na mogući razvoj pčelinjih bolesti, ako pčele ne iznesu mrtva legla.

I situacija s voćnjacima na području Našica i okolice nije dramatična. Voćke zasad nisu izložene većim opasnostima od niskih temperatura, a problemi bi mogli nastati jedino ako one budu pretjerano niske i dugo potraju.

- Sadašnje temperature su normalne za ovo doba godine i zahlađenje je dobro došlo voćkama. Šteta za sada nema. Voćke i vinogradi u fazi su zimskog mirovanja i većih opasnosti nema. Opasnost bi nastala kod dugotrajno niskih temperatura, ali i spuštanja ispod 15 Celzijevih stupnjeva. U tom slučaju može doći do velikih problema. Može doći do potpunog smrzavanja mladih stabala – rekao je Darko Cerovski, predsjednik Udruge voćara i vinograda Našice. Predstojnik Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica na Poljoprivrednom institutu prof. dr.sc. Georg Drezner, kaže da što se tiče stanja ratarskih usjeva treba uzeti u obzir da je u protekla dva mjeseca palo znatno manje oborina od višegodišnjeg prosjeka uz pojavu natprosječnih temperatura zraka i tla te su se prekomjerno razmnožili glodavci u poljima koji su činili vrlo velike štete.

- Većina usjeva pšenice sijana prije ili u početku optimalnih rokova sjetve, ali i kasnije, natprosječno je narasla. Postojala je opasnost da bi poneki usjevi, posebice oni iz ranijih rokova sjetve, mogli prijeći iz faze busanja u fazu vlatanja, a u toj fazi pšenice ne bi prezimile, ili ako bi, onda bi to bilo uz vrlo velika oštećenja. Srećom, pao je snijeg koji je izvrstan termoizolator i pšenicu je zaštitio od niskih temperatura. Pšenica se ponovno vratila u stanje mirovanja, kao što smo i priželjkivali s obzirom na to da smo još uvijek u prvoj polovini zime, kaže dr. Drezner, i dodaje da kada to vremenske prilike dopuste, a snijeg se otopi, treba pregledati usjeve zbog poljskih miševa, voluharica, te planirati prvu prihranu i suzbijanje korova, a kasnije i mogućih bolesti.

Snježana FRIDL/Zdenka RUPČIĆ

150

tisuća hektara zasijano je jesenas pšenicom

Više nego ranijih godina, zbog nedostatka novca na selu, sijana je tzv. “tavanuša“

Pčele već izlijetale iz košnica

Pčelari su prvo bili zabrinuti zbog previsokih temperatura, a sada zbog hladne zime s dubokim minusima zbog mogućih gubitaka u pčelinjim zajednicama. Naime, zbog previsoke temperature početkom siječnja pčele nisu u svom prirodnom stadiju klupka unutar košnice, nego su se kretale i dosta izlijetale iz košnica, što je prouzrčilo veću potrošnju hrane, a ako se nađe izvan pčelinjeg klupka – pčela ugiba.

GEORG DREZNER

Predstojnik Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica na Poljoprivrednom institutu

Snijeg je izvrstan termoizolator

Srećom, pao je snijeg koji je izvrstan termoizolator i pšenicu je zaštitio od niskih temperatura. Pšenica se ponovno vratila u stanje mirovanja, što smo i priželjkivali s obzirom na to da smo još uvijek u prvoj polovini zime.

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike