Ekonomija
19. VIROEXPO

Otvoren sajam na kojem izrastaju gospodarstvenici spremni za poslovanje u EU
Objavljeno 24. siječnja, 2014.

U nazočnosti brojnih uvaženih gostiju, izlagača i posjetitelja jučer je uz prigodnu svečanost otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede – Viroexpo 2014.

Njegove izložbene hale i prostrani otvoreni prostori i ovaj put popunjeni su do posljednjeg mjesta, a i broj izlagača i broj zemalja čiji su gospodarstvenici na njemu pristuni rekordan je.

Održavanju sajma i ovaj put potporu su dali Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU.

Tehnički realizator sajma je tvrtka Viroexpo d.o.o. Virovitica.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je da se često čuje kako je u gospodarstvu teško, no da oni iz Virovitce šalju drukčiju poruku, a to jest da najvažnije blago jedne zemlje nisu samo materijalni resursi već oni koji njima gospodare. Dodavši da danas Virovitica, Virovitičko-podravska županija i Hrvatska imaju što ponuditi Europskoj uniji.

- Mnogi koji su krenuli prije nekoliko godina a mogu se vidjeti na sajamskim štandovima, danas su već poznati širom Europe, a što je pokazatelj da se može drukčije i bolje - rekao je Kirin.

Male sredine imaju veliku perspektivu

Dodao je da iza svakog sajma ostaje nešto novo iz čega se u virovitičkim gospodarskim zonama dižu novi objekti, te istaknuo nadu da će s novim europskim projektima koji se razvijaju u Virovitičko-podravskoj županiji biti nastavljen gospodarski rast.

Pozvao je gospodarstvenike da naprave planove, a mi u gradovima, županijama i državi učinit ćemo sve da vam omogućimo povoljnije poslovanje, rekao je Kirin i poručio da samo zajedništvo i međusobno uvažavanje može stvoriti nove vrijednosti te da će Virovitica biti primjer mnogima kako se radi.

A Viroexpo i ove godine pokazuje kako i male sredine imaju svoju perspektivu, jer nema razlika između velikih i malih već samo razlika između sposobnih i nesposobnih, rekao je Kirin zaželjevši izlagačima uspješne dane sajma.

Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, sa zadovoljstvom je istaknuo da je kroz proteklih 19 godina od male lokalne sajamske priredbe s 40-ak izlagača Viroexpo prerastao u jedan od najjačih sajmova u državi, po broju inozemnih izlagača je uvijek u vrhu, tako da ove godine izlaže čak rekordnih 25 država, a ukupan broj izlagača narastao je na čak 787, a što je još važnije - svi nam se oni redovito vraćaju.

- Službeno ovo je Sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, a neslužbeno druženja, pjesme i veselja, po mjeri svakog izlagača i posjetitelja te možda jedini koji ima i srce i dušu - rekao je župan Tolušić.

Izrazio je želju da već iduće godine dio sajma budu i novi projekti koje rade, kao što su drvni centar, novi inkubator, centar za mlijeko i mliječne proizvode te svi ostali projekti vezani uz razvoj gospodarstva, poljoprivrede i obrtništva, a za koje također očekuju potpore EU-a i resornih ministarstava. Sav naš novac ulažemo u razvoj gospodarstva i poljoprivrede i očekujemo da će se taj trud i isplatiti prije svega svim našim gospodarstvenicima poduzetnicima, rekao je župan Tolušić, istaknuvši kako je upravo Viroexpo lice i naličje svih njihovih nastojanja i želja.

Najznačajniji sajam u istočnoj Hrvatskoj

Čast da otvori ovogodišnji Viroexpo pripala je Gordanu Marasu, ministru poduzetništva i obrta, koji je izrazio oduševljenje njegovom atmosferom i rekordnim brojem izlagača, a s obzirom na to da je on jedan od najznačajnijih u istočnoj Hrvatskoj, obećao je da će mu Vlada RH i dalje davati veliku podršku.

- Značaj ovogodišnjeg Viroexpa je to veća što se on prvi put održava u okviru Europske unije - rekao je Maras, izražavajući posebno zadovoljstvo što mu je zemlja partner Nizozemska, prema njegovu mišljenju, osobito važna država EU-a koja ima u poljoprivredi što podijeliti s Hrvatskom i pomoći nam da iskoristimo svoje poljoprivredne resurse na najbolji način.

- EU je velika šansa za razvoj hrvatskog gospodarstva, što dobro pokazuje i činjenica da smo prije dvadesetak dana otvorili i natječaj za 255 milijuna kuna potpornih sredstava - rekao je Maras, dodajući da će krajem godine biti otvoren i najveći do sada natječaj u iznosu od 1,7 milijardi kuna namijenjenih prije svega za izvoznike.

Pritom je dodao da upravo sajmovi kakav je Viroexepo trebaju biti vrata kako stranim kompanijama u Hrvatskoj, tako i našim kompanijama da im se pomogne da izađu na strana tržišta. I stoga će Vlada raditi na tome da izvoznici budu konkurentniji te da iskoristimo više od 500 milijuna EU potrošača na najbolji mogući način, rekao je Maras.

Nikola Vukadinović/ Igor Mikulić

Esther Tessermaker

izaslanica zemlje partnera Kraljevine Nizozemske

Povećao se interes nizozemskih poduzetnika za hrvatsko tržište

Gospodarski odnosi između Kraljevine Nizozemske i Hrvatske su stabilni, a njihova vanjskotrgovinska razmjena odvija se na niskoj razini, kazala je Esther Tessermaker te dodala da je njihov dolazak i partnerstvo na Viroexpu za to pozitivan stimulans, no s obzirom na ovdje viđeno smatra da postoje velike mogućnosti suradnje između Virovitičke županije i Nizozemske, posebno u području poljoprivrede. Dodala je da se ulaskom Hrvatske u EU povećao interes nizozemskih gospodarstvenika za istraživanje hrvatskog tržišta, a što dobro pokazuje i činjenica da je njih čak 13 nastupilo na Viroexpu.

Ivica Kirin

gradonačelnik Virovitice

Mi imamo što ponuditi EU

- Često se čuje kako je u gospodarstvu teško. No, mi iz Virovitice šaljemo drukčiju poruku, a to jest da najvažnije blago jedne zemlje nisu samo materijalni resursi već oni koji njima gospodare, a Virovitica, Virovitičko-podravska županija i Hrvatska imaju što ponuditi Europskoj uniji.

Tomislav Tolušić

župan Virovitičko-podravske županije

Od male lokalne priredbe do najjačeg sajma u Hrvatskoj

- Kroz proteklih 19 godina Viroexpo je od male lokalne sajamske priredbe s 40-ak izlagača prerastao u jedan od najjačih sajmova u državi, po broju inozemnih izlagača uvijek je u vrhu, tako da ove godine izlaže čak rekordnih 25 država, a ukupan broj izlagača narastao je na čak 787, a što je još važnije - svi nam se oni redovito vraćaju.

Gordan Maras

ministar poduzetništva i obrta

Sajmovi su vrata našim tvrtkama na izvozna tržišta

- Sajmovi kakav je Viroexpo trebaju biti vrata kako stranim kompanijama u Hrvatskoj, tako i našim kompanijama da im se pomogne da izađu na strana tržišta. I stoga će Vlada raditi na tome da izvoznici budu konkurentniji te da iskoristimo više od 500 milijuna EU potrošača na najbolji mogući način, rekao je Maras.

IVAN SLAMIĆ

predsjednik HGK- Županijske komore Virovitica

Sajam je uspješan zbog zajedništva

Ivan Slamić, predsjednik HGK - Županijske komore Virovitica, ističe da ovaj rast sajma Viroexpo nije slučajan. - Viroexpo je uspješan zbog toga što su se institucije udružile i na taj način pokazale što se može napraviti zajedničkim radom. Primjer je to i za poduzetnike, da vide što donosi partnerstvo na jednom projektu, kako bi se i oni povezivali i gradili proizvode koji će biti konkurentni na hrvatskom i inozemnim tržištima. Obilaskom ovog sajma mnogo ljudi vidi proizvode, usluge, vidi ideju, pronađe svoju poslovnu mogućnost. Onaj koji ima inicijative i kreativnosti, želi na ovakav način nastupom na sajmu pridonijeti njegovom razvoju i rastu. Viroexpo je od malog sajma izrastao u doista sajamsku manifestaciju reprezentativnu na hrvatskoj, ali i regionalnoj razini - kazao je Slamić.

Najčitanije iz rubrike