Kultura
IZLOŽBA IZ FUNDUSA OSJEČKE GLU

Prvi temelji Muzeja likovnih umjetnosti i stalnog postava
Objavljeno 23. siječnja, 2014.
Bit će izloženo čak 186 djela 71 hrvatskog autora, a povod je 60. rođendan Galerije

Izložba kojom otvaraju Galeriju obnovljena pročelja i novoga, iako trenutačno još neslužbenoga, naziva Muzej likovnih umjetnosti, predstavlja djela od kapitalne važnosti, značenja i vrijednosti za hrvatsku kulturu i sredinu u kojoj se nalaze, u vremenu od početka do kraja 20. stoljeća, i dalje do danas.

Dvije velike obljetnice - 60 godina osnutka i 50 godina u današnjoj zgradi, obilježava Galerija likovnih umjetnosti Osijek. Ovogodišnji program, nakon zagrebačkog predstavljanja Likovne baštine obitelji Pejačević, danas nastavljaju izložbom “Pogledi – dvadeseto stoljeće” iz fundusa GLUO, na svojoj kućnoj adresi.

U vrijeme promjena i novih izazova hrabrom ocjenjuju odluku izvaditi iz depoa najvrjednije i najznačajnije umjetnine i ponovno prezentirati ono što jesu i što imaju. Večeras (u četvrtak, 23. siječnja, u 19 sati) otvaraju prostor slikama, grafikama, crtežima, skulpturama raznih autora, koje su godinama prikupljali, čuvali, istraživali i potvrdili kao dio kulturne baštine.

Tri rakursa

Izložba je pogled - točnije, tri različita pogleda, troje kustosa (Daniela Zeca, Valentine Radoš i Vlastimira Kusika) na prethodno stoljeće i istodobno otvaranje vrata prema novom. Kustoska trojka (svatko iz zbirke koju vodi) reinterpretirala je i preispitala kontekste u kojima se djela danas nalaze. Ključna je (koncepcijska) uloga pogleda na njih – pogled autora izložbe, pogled autora teksta (uz svaki će izložak biti kratak tekst u kojem sam autor tumači i obrazlaže svoje djelo) te pogled koji će otkriti sami posjetitelji. Prvi je to temelj Muzeja likovnih umjetnost za najveći cilj, a to je stalni postav - najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Izložba predstavlja djela prve kategorije, nacionalne i međunarodne vrijednosti, u disciplinama slikarstva, kiparstva, crteža i grafike i iz šest od ukupno osam zbirki.

Izložba ne samo što ne dovodi u pitanje te vrijednosti nego ih nastoji i osnažiti, ističu kustosi, čiji (različiti, a opet složni) pogledi daju toj građi i tim vrijednostima novu i drukčiju dimenziju, traže i nalaze poveznice koje su više od kronološkog slijeda i okvira, stilsko-tematskih formacija, podjele na umjetničke discipline, tehnike i materijale.

Putovanje je to kroz svijet 1.311 umjetničkih predmeta na koje su tri povjesničara umjetnosti bacila mrežu, izvadila je i iz mreže izabrala 186 djela. Posložili su ih mimo, iako ne i nasuprot, načela vrste, tehnike, materijala i stila, i postavili na zidove, zidove koji nisu ladice, granice i prepreke, već površine koje spajaju jedno nevidljivo s nečim drugim, također nevidljivim, da bi postalo vidljivo.

Kniferova soba

Sastavni dio izložbe je i soba Julija Knifera, rođenog Osječanina, sa slikama koje nisu u vlasništvu GLU. Postavom diskretno obilježavaju 90 godina od rođenja (1924.) te deset godina od njegove smrti (2004.). Prava je poveznica ipak poštovanje prema slikaru i njegovu slikarstvu, ističu u GLU.

“Ni jedno kao 20. stoljeće nije bilo prevratničko i prekretničko, u dobrom i u lošem smislu. Djela 20. st. nije dovoljno samo razumjeti, za to su potrebna pomagala - znanje, iskustvo i imaginacija”, istaknuo je Kusik, rekavši kako je ova izložba središnji izlagački projekt, na koji će se naslanjati svi ostali.

Okrugla obljetnica uvijek je važna, a u GLU su prepoznali i značenje vizualnog identiteta, koji su odlučili osvježiti. Obljetnički logo potpisuje osječki dizajner Marko Jovanovac, a u pripremi je i novi vizual za 2015., tj. za MLU.

Narcisa VEKIĆ
Od Babića do Vrankića

Od autora koji će biti predstavljeni na današnjoj izložbi su, među ostalima, i Babić, Becić, Bukovac, Clement Crnčić, Sessia, Čaušić, Filakovac, Frangeš Mihanović, Gecan, Gračan, Iveković, Juhn, Kavurić Kurtović, Kerdić, Kinert, Knifer, Kopač, Kraljević, Kuduz, Kulmer, Ines i Tihomir Matijević, Medović, Meštrović, Motika, Murtić, Nemon, Picelj, Prica, Rački, Radauš, Radovani, Ružić, Smajić, Stančić, Seder, Sušac, Uzelac, Vaništa, Vidović, Vrankić...

Novi, obljetnički logo Galerije potpisuje osječki dizajner Marko Jovanovac

Možda ste propustili...

KHNK: “SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI”

Varaždinska predstava gost HNK-a u Osijeku

IVAN ĆAĆIĆ GLUMAC HNK U OSIJEKU NA FESTIVALU GLUMCA

Mudrac si kad uspiješ oprostiti samome sebi, jer to je najteže

Najčitanije iz rubrike