Novosti
GRUBORI - SVJEDOČIO GLAVNI TAJNIK HDZ-A

Brkić: Sve sam radio u dogovoru s Mladenom Bajićem
Objavljeno 20. siječnja, 2014.

Vezani članci

SUĐENJE ZA GRUBORE

Markač: Bilo me strah da Tuđman ne vidi dim

Sve što sam tijekom istraživanja slučaja Grubori radio bilo je u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, kojeg sam i izvještavao o rezultatima.

Rekao je to jučer Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, svjedočeći na nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko optuženima za ratni zločin nad civilima u Gruborima tijekom operacije "Oluja obruč", 25. kolovoza 1995. Očitovao se tako na svoju ulogu u rasvjetljavanju događaja u Gruborima, što je na vidjelo izišlo prošli tjedan kada su na suđenju reproducirani tajno snimljeni razgovori okrivljenika i svjedoka. Brkić je i uoči i nakon uhićenja osumnjičenih nazivao pripadnike ATJ Lučko i obavještavao ih da policija želi razgovarati s njima.

- Bilo je to osjetljivo vrijeme, jer se još sudilo generalima u Haagu, a istraživali su se i topnički dnevnici. Nismo željeli pobunu među braniteljskom populacijom pa smo odlučili da koordiniram to kriminalističko istraživanje, a to mi je bila i linija rada kao zamjeniku ravnatelja policije. Osim toga to su sve bili moji suborci i prijatelji - rekao je Brkić.

- Da sam želio "probiti mjere" sigurno ne bih zvao telefone za koje sam znao da se prisluškuju, a ni jedan zakon mi nije branio da bilo kojeg građanina pozovem na obavijesni razgovor, uvjeravao je sudsko vijeće Brkić, naglasivši: “Da sam napravio nešto krivo možda do ovog sudskog postupka ne bi ni došlo.”

Brkić se prisjetio i kako je osobno priveo Božu Krajinu te Željka Sačića, jer je odlučeno da ih ne uhite interventni policajci, dok je Zdravko Janić dobio zadatak privesti Drlju i Berislava Garića (jednog od ranije osumnjičenih pripadnika ATJ Lučko, op.a.).

- Je li točno da ste od mene tražili da izmjenim izvješće o akciji u Gruborima u zamjenu za slobodu, pitao je Krajina Brkića.

- Nije točno, kratko je uzvratio Brkić.

- Znate li tko je počinio zločin u Gruborima, bilo je jedino pitanje suca Zdravka Masjerovića bivšem zamjeniku ravnatelja policije.

- Ne znam, odgovorio je Brkić, a ništa o tom zločinu nisu znali ni Marijan Benko, koji je u to vrijeme bio pomoćnik načelnika kriminalističke policije MUP-a, ni Joško Morić, tadašnji pomoćnik ministra za temeljnu policiju, kao ni Smiljan Reljić, nekadašnji šef SZUP-a. Sva trojica jučer su se pojavila na Županijskom sudu u Zagrebu, jer ih je tužiteljstvo predložilo kao svjedoke u slučaju Grubori.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ
DORH: ISTINA JE, BRKIĆ JE SVE RADIO U DOGOVORU S NAMA

Na svjedočenje Milijana Brkića reagiralo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je potvrdilo da je Ravnateljstvo policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Odjelom za ratne zločine Državnog odvjetništva RH provelo 2009. godine kriminalističko istraživanje u slučaju Grubori. Kako je riječ o teškom kaznenom djelu, prije i tijekom istraživanja održano je više koordinacijskih sastanaka između Ravnateljstva policije i državnog odvjetništva na kojem su dogovarane smjernice kriminalističkog istraživanja i upravo je tadašnji zamjenik Glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Milijan Brkić, sukladno svojim ovlastima, koordinirao policijske aktivnosti kroz kriminalističku taktiku i metodike”, priopćeno je.

Možda ste propustili...