Novosti
I DALJE BEZ DOBRE VEZE S MAĐARSKOM

Apsurd: Osječanima će Budimpešta
biti najbliža avionom preko Londona!?
Objavljeno 18. siječnja, 2014.
Osijeku je vlak do Budimpešte ukinut nakon 135 godina

Vezani članci

NEUGODNA SITUACIJA U ZAGREBU

Dvadesetak Slavonaca nije stalo u autobus za Osijek

Máté Zimonyi imao je dobru volju, entuzijazam i hrabrost da s iznimno skromnim znanjem hrvatskog jezika iz Mađarske dođe volontirati u Udrugu Breza u Osijeku, gdje je već dva mjeseca, ali ni do danas nije pronašao način kako da tijekom tjedna stigne iz Osijeka do Veszprema.

Riječ je o gradu od Osijeka udaljenom 220 kilometra. Ulazak u Europsku uniju Osijeku i Slavoniji nije donio nikakvu promjenu u prometnoj povezanosti sa susjednom državom, koja je od Osijeka udaljena samo 40 kilometara (prijelaz Baranjsko Petrovo Selo, nap.a.), pa je 26-godišnji Máté kući prisiljen putovati autostopom.

Izolacija

- Povratak kući posebno mi je bio težak za Božić, jer sam ponovno do granice morao autostopom, a jedina osoba koja mi je htjela stati bio je neki putnik iz BiH. Tek kada dođem do Mohača, mogu pronaći organizirani prijevoz do kuće. Čuo sam da je prije kroz Osijek prolazio vlak na relaciji Beograd - Osijek - Budimpešta, i to svaki dan. Znam jako puno Mađara koji imaju rodbinu u Hrvatskoj, ali i Hrvata koji imaju rodbinu u Mađarskoj, no ako nemate vozačku dozvolu, poput mene, posjet rodbini gotovo vam je nemoguć, unatoč tome što je Budimpešta od Osijeka udaljena tek dva sata vožnje. Jedina je trenutačna mogućnost putovanje do Zagreba i onda presjedanje na vlak za Budimpeštu, što je, naravno, apsurd - priča taj nastavnik francuskog jezika.

Podsjetimo, HŽ je Slavoniju odlučio izolirati od Mađarske još u prosincu 2012., i to u sklopu ukidanja 34 nerentabilne međunarodne linije. Tada je, nakon punih 135 godina postojanja, ukinuta linija Budimpešta - Sarajevo.

- O tom problemu dosta su pisali i mađarski mediji, a mi smo poslali prosvjedno pismo HŽ-u, i rečeno nam je da će linija biti vraćena nakon ulaska u EU, ali to se nije dogodilo - kaže Monika Molnar Ljubić, potpredsjednica Zajednice mladih Mađara Hrvatske.

Danas iz Osijeka u suradnji APP-a i Pannon Volana do Mohača i Pečuha prometuju samo dvije autobusne linije, i to nedjeljom i petkom. No unatoč tome što je sada jedini put do Mađarske onaj cestovni, zbog kronične besparice koja vlada Hrvatskom, i Hrvatske su autoceste još ljetos do daljnjega odustale od nastavka gradnje Slavonike (dosad je izgrađeno 53,5 kilometara) na dionici koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira i dalje, do mađarske granice, te su najavile da će ju zasad zamijeniti brzom cestom.

Slijepo crijevo

Jedino svjetlo na kraju tunela u slavonskom prometnom slijepom crijevu zrakoplovna je linija Osijek - Zagreb, uvedena prije četiri mjeseca. Tu liniju država sufinancira s devet milijuna kuna godišnje, prema konceptu obveznosti obavljanja javne usluge zračnog prijevoza, Osijek je sa Zagrebom prema zimskom redu letenja povezan trima letovima tjedno, a ljeti će biti pet povratnih letova tjedno. No cijena karte u jednom smjeru je čak 371,25 kuna. Hrvatska uvijek mora biti zemlja apsurda, pa tako, dok Osijek nema gotovo nikakvu prometnu povezanost sa susjednom Mađarskom, ovoga ljeta dobiva direktnu liniju s Londonom. Redovito prometovanje između Osijeka i Londona počinje 31. ožujka, i to dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. S obzirom na prometnu nepovezanost, možda se pokaže i da će do Budimpešte Osječanima najjednostavnije, najpovoljnije i najbrže biti preko Londona.

Nefreteta Z. EBERHARD
DO BEOGRADA VLAKOM ZA TRI I POL SATA ŠEST PUTA DNEVNO

Znatno bolja povezanost Osijeka i Slavonije od one s Mađarskom i Zagrebom je ona sa susjednom Srbijom i BiH. Osječani u ovom trenutku vlakom s presjedanjem u Vinkovcima mogu do Beograda doći za samo tri i pol sata, do Zagreba će bez predsjedanja vlakom putovati četiri sata i sedam minuta, a do Budimpešte vlaka uopće nema. Također, do Beograda iz Osijeka vlakom se preko Vinkovaca dnevno može čak šest puta, a do Zagreba samo četiri puta. Gotovo ništa manje nema ni autobusnih linija za susjednu Srbiju, pa se tako busom za Beograd iz Osijeka može četiri puta dnevno, a do Novog Sada autobus prometuje u tri termina dnevno.

ČLANSTVO

U EU NIJE SLAVONIJI DONIJELO BOLJU PROMETNU POVEZANOST

Monika Molnar Ljubić

potpredsjednica Zajednice mladih Mađara Hrvatske

Nakon ukidanja linije Budimpešta-Sarajevo, rečeno nam je da će ona biti vraćena nakon ulaska u EU, ali to se nije dogodilo

Možda ste propustili...