Osijek
DUGOVI NEZNATNO SMANJENI

Kako bi KBC mogao pozitivno poslovati uz smanjenje limita, prihoda od HZZO-a i poskupljenje lijekova?!
Objavljeno 17. siječnja, 2014.

Prema posljednjim podacima iz Ministarstva zdravlja, unatoč tome što je u lipnju prošle godine u sanaciju devet državnih bolnica, među kojima se našao i KBC Osijek, uloženo 3,3 milijarde kuna, postavljene nove sanacijske uprave te je samo prema dobavljačima lijekova saniran dug od 1,3 milijarde kuna, ukupan dug krajem godine bio je manji za samo 605 milijuna kuna.

Konkretno, u KBC-u Osijek kažu da su zbog sanacije godinu završili u plusu, ali njihove ukupne obveze iznose 175 milijuna kuna, odnosno dospjelih je obveza 95 milijuna kuna. Naime, na dan 31. prosinca 2012. godine osječka je bolnica godinu završila s 225 milijuna kuna ukupnih obveza, a za sanaciju je lani u lipnju dobila 137 milijuna kuna.

- No treba znati da mi nismo bolnicu sanirali sa 137 milijuna kuna, nego s tek 85 milijuna kuna, jer je u međuvremenu HZZO zatvorio neke svoje obveze. Osim toga, u 2013. su nam smanjeni limiti, i to s 44 milijuna kuna mjesečno, koliko je bolnica dobivala 2012., na 37 milijuna kuna, s koliko smo završili prošlu godinu. Smanjeno je dopunsko osiguranje, koeficijent i broj bodova, a na lijekove je uvedena stopa od pet posto PDV-a, pa su lijekovi poskupjeli. Iznimno je teško u takvim uvjetima držati poslovanje bolnice na nuli, a glavni je razlog generiranja minusa smanjen prihod od HZZO-a, i to dok nam istodobno 70 posto novca odlazi na plaće, koje su zaštićene kolektivnim ugovorom - kaže Saša Lamza, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

Recimo i da je broj radnika u bolnicama u sanaciji smanjen za njih 752, a, konkretno, u KBC-u Osijek sa 3.260 na 3.100. Ipak, prema tvrdnjama uprave, nitko nije dobio otkaz, nego nisu produživani ugovori na određeno, a dio je radnika otišao prirodnim odljevom, odnosno umirovljenjem ili prelaskom na drugo radno mjesto.

Kritičari resornog ministarstva i sanacije bolnica tvrde kako sanacija ne znači isključivo zatvaranje dugova, nego bi se te ustanove trebalo osposobiti za samoodrživi rad.

- Čini se da mnogi brkaju pojam sanacije, što bi trebalo značiti da se te ustanove postavi na noge, tako da, nakon što se zatvore svi dugovi, nastave raditi u plusu, bez generiranja novih dugova. No ovo nije nikakva sanacija, posebno ako vidimo da dugovi i dalje postoje - komentirao je osječki liječnik, dr. Dražen Gorjanski. N. Z. Eberhard

225

milijuna kuna bile su obveze KBC-a Osijek 31. prosinca 2012.

180

milijuna kuna približne su obveze KBC-a Osijek 31. prosinca 2013.

Sanacija je trebala pokriti 137 milijuna kuna dugova, ali je KBCO saniran s tek 85 milijuna kuna

Možda ste propustili...

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

START U SUBOTU U VALPOVU, CILJ 5. SRPNJA U OSIJEKU

Ljubitelji dobrog vina došli su na svoje, kreće nam Vinski mjesec