Osijek
PONUDA KOJA SE NE ODBIJA

Američka vojska gradi novu Neurologiju u osječkoj bolnici!
Objavljeno 17. siječnja, 2014.
Priča je krenula kada se sestra NATO-ovog časnika liječila u KBC-u

Američka vojska, točnije US Army Corps of Engineers, raspisala je ovih dana javni natječaj za prikupljanje ponuda za gradnju novog objekta Klinike za neurologiju u Kliničkom bolničkom centru Osijek!

Naime, američka je vojska za ovaj projekt osigurala čak milijun dolara, a cijela priča krenula je nakon što se sestra jednog visokopozicioniranog hrvatskog časnika u NATO-u liječila upravo u osječkoj bolnici. S obzirom na to da se Klinika za neurologiju već gotovo deset godina bori za proširenje i obnovu svog objekta, a o neuvjetnom je stanju te klinike već u više navrata pisao i naš list, uprava osječke bolnice oduševljeno je prihvatila ponudu američke vojske. Podsjetimo kako je cijeli projekt nadogradnje Neurologije počela još uprava na čelu s prof. dr. Željkom Vranješem, ali njihova je ideja bila sagraditi novu spojnu zgradu između sadašnje Neurologije i Neurokirurgije, za što je načinjen i projekt. No cijeli je posao pao u vodu kada se ispostavilo da su ponajprije nužni arheološki radovi na tom prostoru, te ispunjavanje konzervatorskih uvjeta, pa je cijeli projekt postao preskup.

- Mi smo doznali od američkog Veleposlanstva da su ovakva ulaganja moguća i da oni imaju budžet za projekte od koristi društvenoj zajednici. Možda je manje poznato da su oni financirali i most u Vukovaru. No novi projekt koji smo napravili je Neurologija na novoj lokaciji, a riječ je o sadašnjem tunelu između Pedijatrije i Ginekologije, koji se sada koristi samo za pristup dostavnim vozilima. Taj bismo tunel zatvorili i tu prebacili sve neurološke ambulante, te stvorili zajednički ulaz za sve tri klinike. No sredstva koja osiguravaju Amerikanci nisu dostatna za cijeli projekt, pa ćemo drugu polovinu morati osigurati sami, uz pomoć Ministarstva zdravlja - objasnio je Davor Dvoržak, pomoćnik za pravne, kadrovske i opće poslove u osječkoj bolnici.

Glavni “krivac” što se u finaciranje novog bolničkog odjela na kraju uplela i vojska upravo je predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a, prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, koja je satnica Hrvatske vojske, te se na njezinom odjelu često liječe upravo pripadnici Hrvatske vojske.

- Cijela je priča krenula kada se na Neurologiji liječila sestra hrvatskog časnika koji je s Amerikancima prošao brojna ratišta u Afganistanu, te koji je čuo kako je US Army pomogla i bolnici u Našicama. Stoga ih je on upoznao s cijelom situacijom u Osijeku i oni su odlučili sudjelovati u ovom projektu. Moram priznati da smo mi jako sretni što ovaj projekt sada uistinu kreće - ističe prof. dr.sc. Silva Butković Soldo.

Nefreteta Z. EBERHARD
AMERIKANCI SE ZABUNILI
Je li Osijek u Hrvatskoj ili Srbiji?

Prva obavijest o gradnji nove Neurologije u Osijeku na službenoj stranici Federal Business Opportunities pojavila se još 21. studenoga prošle godine, a tada se u sinopsisu službene obavijesti Amerikancima potkrala i velika pogreška. Tako u opisu stoji kako će ovaj natječaj biti raspisan “javno u Srbiji, te se očekuje da se na njega jave tvrtke koje imaju iskustva u sličnim radovima u dizajnu i izgradnji na području Srbije”. Iako je ovu obavijest još uvijek moguće vidjeti neispravljenu na stranici www.fbo.gov, u natječaju objavljenom prije nekoliko dana u hrvatskim medijima ova je pogreška ispravljena, pa sada stoji kako će natječaj biti javan u Hrvatskoj te se očekuju ponajprije prijave iskusnih građevinskih tvrtki s područja Hrvatske.

1

milijun dolara osigurala je američka vojska za projekt gradnje novog objekta Neurologije KBC-a

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao