Ekonomija
20 GODINA DUPONT PIONEERA U HRVATSKOJ

Dvije trećine proizvedenog sjemena Pioneer plasira na inozemna tržišta
Objavljeno 8. siječnja, 2014.

Ova nova, 2014. godina, svakako će biti dostojno obilježena u hrvatskim društvima koja posluju u okviru kompanije DuPont Pioneer.

Naime dvadeset je godina od kada je ova ugledna američka tvrtka počela sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj, a sve to vrijeme bez prestanka proizvodnja i dorada sjemenske robe proljetnih kultura odvija se upravo u Osijeku.

- Prije svega, to znači da uspješno zadovoljavamo visoke kriterije koje ova kuća postavlja, a to je opet veliko priznanje za Osijek i za nas koji ovdje radimo, reći će Bruno Zucić, direktor Pioneer Hi-Bred Proizvodnja d.o.o.

Pioneer je naime reprezentativno ime u svjetskim razmjerima u proizvodnji sjemena poljoprivrednih kultura, najviše hibrida kukuruza, potom suncokreta, uljane repice i soje. U Hrvatskoj posluju kroz dvije pravno odvojene tvrtke, Pioneer sjeme sa sjedištem u Zagrebu i spomenuti osječki proizvodno-doradni centar. Ovaj potonji jedan je to od ukupno 80 takvih centara koje DuPont Pioneer ima u svijetu.

No godina koja je završila za osječki dio DuPont Pioneer obitelji također ima reprezentativna obilježja, ostvarili su svoje najbolje proizvodne rezultate.

Rekordna 2013. godina

- Prošle smo godine na doradi imali između sedam i 7,5 tisuća tona sjemena, što je rekordna godina po količinama sjemenske robe koju imamo za obraditi i distribuirati, kaže naš domaćim. Dodatno te podatke ilustrira kroz transport, riječ je o nekih 300 kamiona sjemenske robe koja će biti transportirana iz Osijeka. Dvije trećine ovako proizvedenog sjemena proizvodi se za strano tržište, Pioneer je najveći domaći izvoznik sjemena. I stoga ponosni nositelj titule “Zlatno sjeme”.

- No ono što je za nas važno jest to da naša proizvodnja na sebe veže i cijeli niz drugih subjekata koji imaju dobit od poslovanja s nama. Prije svega tu mislim na kooperante s kojima ugovaramo proizvodnju, potom cijelog niza službi koje prate proizvodnju kroz vegetacijski ciklus, do zaključno transportnih tvrtki koje prevoze finalni proizvod, nabraja Zucić. Hoće reći kako indirektne koristi ostvaruje i mnogo više od 22 stalno uposlenih djelatnika Pioneer Hi-Bred Proizvodnje i do sto sezonaca koliko ih biva dodatno uposleno kada je opseg posla u polju ili u doradi na vrhuncu.

A posla uvijek ima, ovisno od sezone do sezone, pod sjemenskim kukuruzom biva zasijano između 2.000 i 2.700 hektara, sjemenskog suncokreta prošle je sezone zasijano 800 hektara, što također predstavlja rekord. Ranijih godina znalo je biti svega 300 hektara ove uljarice. One druge, u nas još uvijek malo zastupljene kulture, uljane repice proizvodi se red veličina 100 do 300 hektara, a sjemenske soje između 100 i 300 hektara.

Širenje na zapad

- Poslovni odnos je tako koncipiran da mi kao tvrtka obavimo tehnički osjetljive operacije poput sjetve, uništavanja muških linija i berbe, o svemu ostalom skrbe proizvođači. Uglavnom je riječ o velikim tvrtkama, kazuje Zucić, otkrivajući samo kako je poglavito riječ o Belju i osječkom Novom Agraru. Jasno je kako se naime najviše sjemenske proizvodnje događa na području istoka Hrvatske, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, no Zucić otkriva kako se proizvodnja sve više širi na - zapad, prošle su sezone imali i kooperante u okolici Bjelovara.

U doradi dominira kukuruz koji se u osječki centar doprema u klipu, slijedi uobičajeni postupak sušenja, komušanja i skladištenje u jumbo vreće. I u takvom pakiranju odlazi za izvoz. Za potrebe domaćeg tržišta sjeme se dodatno kalibrira i pakuje u vreće, ne prema težini nego prema broju zrna. O njegovom plasmanu brine se zagrebačka sestrinska tvrtka. U Osijeku se obavlja i dorada sjemena proizvedenog u drugim državama i namijenjeno je izvozu za treće zemlje.

Osječki centar jedan je od manjih u Pioneerovoj obitelji, ali to ne znači da nemaju potencijal za širenje. No ono je prije svega uvjetovano veličinom proizvodnih površina. A one su kada je u pitanju sjemenska proizvodnja u izravnoj svezi s površinama koje se navodnjavaju. Njima se Hrvatska baš i ne može podičiti.

Spremni za zajednička ulaganja

- Jasno je kako zbog kvalitete zemljišta i klimatskih uvjeta imamo potencijal za sjemensku proizvodnju, ali se ne može dozvoliti da ovisimo o “pogledu u nebo” i iščekivanju oborina upravo u vrijeme kada se one biljkama u vegetaciji najpotrebnije, kazuje Zucić. Svjesni toga u DuPont Pioneeru su, kao dokaz velike tvrtke, ali i spremnost ulaganja u osječki pogon, voljni s hrvatskim kooperantima zajedno ulagati u nabavu sustava navodnjavanja. Jer, na posljetku, svima bi cilj trebao biti što više pakiranja sjemena na kojemu piše “Made iz Croatia”. A kako mi znamo da je ono proizvedeno upravo u Osijeku - trebali bismo biti još ponosniji.

Dario KUŠTRO
Sigurnost prije svega

Osnovna politika DuPont Pioneera je i izuzetna skrb o sigurnosti djelatnika. I to ne samo za vrijeme dok rade. Tako je, budući da je promet cestom koja vodi do tvrtke zbog preusmjeravanja vozila s južne osječke obilaznice postao znatno gušći, na ulazu u tvrtku postavljena obavijest kojom se djelatnici koji na posao dolaze biciklom, radi svoje sigurnosti upozoravaju da nose reflektirajuće prsluke i imaju upaljena svjetla! A za radnog vremena reflektirajući prsluci i zaštitne kape obvezni su za sve radnike u proizvodnim pogonima tvrtke. Pa tako i za posjetitelje koji, poput vašeg izvjestitelja, ondje dođu u obilazak.

NOVOST - COLD TEST

Osječki pogon ima i vlastiti laboratorij u kojemu se sjeme podvrgava testiranju ukupno 26 provjera kvalitete, počev od standardnih parametara čistoće i klijavosti. Ali kao prvi u nas razvili su i test klijavosti s niskim temperaturama, tzv. Pioneer Cold test. Njime se simuliraju stresni uvjeti u kojima kukuruz može rasti, na temelju tih rezultata odabiru se partije kukuruza koje se mogu sijati i u najgorim uvjetima na terenu.

7.500

tona sjemena prošle je godine dorađeno u osječkom pogonu, što je rekordna količina

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike