Ekonomija
VELIKA ULAGANJA U 2014.

U Slatini počinje gradnja niza proizvodnih pogona
Objavljeno 7. siječnja, 2014.
U poduzetničkoj zoni Turbina 1 u tijeku je realizacija četiriju projekata

SLATINA – Premda zainteresiranost poduzetnika za ulaganja na područjima slatinskih gradskih proizvodnih zona, osobito za gradnju proizvodnih objekata u poduzetničkoj zoni Trnovači, na terenu još uvijek nije vidljiva, brojne aktivnosti već su poduzete i u tijeku je izdavanje dozvola i rješavanje drugih administrativnih prepreka. To znači da početkom ove (2014.) godine započinje gradnja nekoliko značajnih objekata u gradskim proizvodnim zonama.

Još 2009. godine Tvrtka Energy-9 kupila je zemljište u Trnovači za gradnju elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije, snage 4,5 MW, na šumsku biomasu. Vrijednost investicije približno je 18 milijuna eura i zatvorena je financijska konstrukcija. U toj elektrani planirano je deset novih radnih mjesta te još do 20 u tvrtkama korisnicima topline kao nusproizvoda u energani. Naime, toplina mora biti iskorištena u skladu sa zakonskom obvezom, ali i radi isplativosti projekta. Do sada je pribavljena potvrda glavnog projekta ili građevinska dozvola, a početak radova predviđen je za ožujak ove godine.

Duga administracija

Prema riječima pročelnice Službe za gospodarstvo i razvoj, Vere Radaš, svi do sada započeti energetski projekti, a poglavito oni čiji je input šumska masa, imali su izrazito dugo razdoblje rješavanja statusa do trenutka kada se realno može uključiti financijski sektor zbog dvaju razloga.

- Prvi je više puta poništavani natječaj Hrvatskih šuma te su konačno ugovori za one energane koje su prošle na natječaju potpisan 16. srpnja 2012. godine, uz naknadna pojašnjenja pojedinih članaka ugovora, što je dodatno produljilo početak pregovora s financijskim institucijama. Drugi razlog je zakonska regulativa koja je investitorima stvarala nepremostive barijere i tek novim tarifnim sustavom od 31. listopada ove godine stvorene su sve pretpostavke za realno uključivanje strateških partnera i financijera u izgradnju energana na šumsku biomasu i silažni kukuruz. To su realni i opravdani razlozi zbog kojih do sada nisu započete gradnje. No investitori potvrđuju da su sada riješene sve pretpostavke za početak gradnje i radovi će započeti čim to vremenski uvjeti dopuste, u proljeće ove godine godine - pojašnjava pročelnica Radaš.

Enegija iz kukuruza

U poduzetničkoj zoni Kućanica Medinci tvrtka Biointegra d.o.o. gradi Bioplinsko postrojenje snage 1 MW, uz pokretanje investicije za dodatni 1 MW. Sirovina za ovo postrojenje je silažni kukuruz pa su potpisani potrebni ugovori s kooperantima, kojima je podijeljeno oko deset vagona gnojiva za proizvodnu 2014. godinu, što znači da će investitor već ove godine početi probnu proizvodnju, a gradnja, za koju postoje svi potrebni dokumenti i sredstva, započet će u rano proljeće. Očekuje se desetak novih radnih mjesta, ali mnogo više u staklenicima i u peletirnici, koji će se graditi sukladno zakonu kao korisnicima topline iz energane.

Bioplin proizvodnja d.o.o. iz Zagreba kupila je od Grada zemljište veličine 3,915 ha za bioplinsko postrojenje snage 1 MW, čiji je input također silažni kukuruz, i u tijeku je pribavljanje lokacijske dozvole. Treći projekt u poduzetničkoj zoni Kućanica Medinci je gradnja sunčane elektrane investitora Županijskog centra za gospodarenjem otpadom. Za taj projekt, vrijedan 850 tisuća eura, izdana je lokacijska dozvola.

U poduzetničkoj zoni Turbina 1 u tijeku je realizacija četiriju projekata. Tvrtka Energija turbina u vlasništvu njemačkog investitora iz Regensburga radi na 18 milijuna eura vrijednom projektu Elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije snage 4,5 MW na šumsku biomasu, koja će zapošljavati deset radnika. Izdana je lokacijska dozvola, a najveći problem investitora je neriješeni ugovor s Hrvatskim šumama.

Poduzeće Slavonski hrast (nekadašnji Bor) dobilo je nove vlasnike iza kojih stoje obitelji Pejačević i Adamović sa svojim proizvodnim programom. Na Turbini 1 je i Energana Miscanthus Slatina za proizvodnju električne i toplinske enenrgije snage 2,9 MW na šumsku biomasu. Riješena je lokacijska dozvola, a u tijeku su aktivnosti na izdavanju građevinske dozvole i zatvaranju financijske konstrukcije. Očekuje se deset novih radnih mjesta, uz dodatno zapošljavanje u laboratoriju (rasadnku) za energetsko bilje, koji će se graditi u poduzetničkoj zoni Turbini 2 i bit će korisnik topline iz energane. U poduzetničkoj zoni Turbina 2 Grad je prodao sedam hektara zemljišta dvjema tvrtkama koje se bave drvoprerađivačom djelatnošću i za koje se izrađuju lokacijske dozvole.

Petar ŽARKOVIĆ
Gradi se i tvornica celuloze i papira

Tvrtka Dravacel d.o.o. Slatina nositelj je gradnje geotermalne energane za tvornicu celuloze i papira, koja će zaposliti između 200 i 500 radnika. Do sada je kupljeno 13 hektara zemljišta u poduzetničkoj zoni Trnovači, islandska tvrtka Efla izvršila je dodatna istraživanja terena, od Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva dobivena je koncesija za istražno polje, a studija utjecaja na okoliš tvrtke Ecoina d.o.o. predana je u prosinca 2012. godine Ministarstvu zaštite okoliša, čija je ocjena uvjet za izdavanje lokacijske dozvole. – U tijeku ovoga postupka dva puta mijenjala se zakonska regulativa, a ulaskom Hrvatske u EU dodatno treba riješiti i problem sustava odvodnje za tu tvornicu. Očekuje se da će pripremni radovi započeti u travnju 2014. - kaže Radoš.

Možda ste propustili...

INFLACIJA POPUŠTA BRŽIM TEMPOM NO ŠTO SE OČEKIVALO

Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

FINANCIJE : IZAZOVI - PROMJENE U BANKARSKOM SEKTORU SU KONSTANTNE

Tehnologija je sve brža, lakša i povoljnija - svi ćemo ju rabiti

Najčitanije iz rubrike