Novosti
ANTIBIOTICI I CJEPIVA

Tri puta više prijava nuspojava lijekova
Objavljeno 27. prosinca, 2013.
Iz Osječko- baranjske županije stigle su četiri prijave nuspojava lijekova

Vezani članci

SUSRET NEVENA MIMICE I MINISTRA OSTOJIĆA

Bolji nadzor medicinskih proizvoda u Hrvatskoj

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ove godine zaprimila je 131 prijavu sumnje na nuspojavu djelovanja lijekova od strane pacijenata.

Od toga je čak 81 prijava zaprimljena od 5. rujna, kada je i počela javna edukativna kampanje u cilju promicanja važnosti prijavljivanja takvih nuspojava. Kampanja je provedena putem billboarda, oglasa u novinama, radijskih spotova, online bannera, plakata u čekaonicama liječničkih ordinacija te informativnih letaka o prijavljivanju nuspojava koji su pacijentima bili dostupni u ljekarnama diljem Hrvatske.

Riječ je o gotovo trostrukom porastu broja prijava nuspojava od strane pacijenata u odnosu na 2012. godinu, kada je zaprimljeno 45 takvih prijava. U HALMED-u stoga kažu kako je riječ o iznimnom uspjehu kampanje s kojom planiraju nastaviti i ubuduće. Recimo i kako je najveći broj prijava sumnji na nuspojave od strane pacijenata u ovoj godini zaprimljen iz Zagreba (27), potom Istarske županije (5) i Splitsko-dalmatinske županije (5) te Osječko-baranjske županije (4), dok je za ukupno 77 prijava nepoznato mjesto iz kojeg je upućena prijava.

Najveći broj nuspojava od strane pacijenata u 2013. godini prijavljen je za lijekove iz skupine J (Pripravci za liječenje sustavnih infekcija), skupine C (Pripravci s učinkom na srce i krvožilje), skupine N (Živčani sustav) te skupine G (Urogenitalni sustav i spolni hormoni). U prijavama pacijenata najčešće prijavljene nuspojave u 2013. godini bile su blaže nuspojave, kao što su lokalne reakcije na mjestu primjene cjepiva, osip, proljev i povišena tjelesna temperatura. Navedene nuspojave su među najčešće prijavljivanima i u prijavama od strane zdravstvenih radnika. Istovremeno sa značajnim skokom u broju prijava od strane pacijenata, u 2013. godini zabilježen je i zamjetni porast broja prijava sumnji na nuspojavu i od liječnika i farmaceuta, iz čega je vidljivo da je HALMED-ova kampanja, prije svega upućena pacijentima i korisnicima lijekova, pozitivno utjecala i na trend prijava od strane zdravstvenih radnika koji su zakonski obvezni prijavljivati sumnje na postojanje nuspojave lijekova.

Nefreteta Z.EBERHARD
PRISTUP INFORMACIJAMA O SIGURNOSTI LIJEKOVA

Izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova HALMED-u od strane pacijenata u Republici Hrvatskoj omogućeno je već od jeseni 2009. godine. Ta praksa ujedno je potaknuta i novim zakonima EU, a kojima je jedan od ciljeva poticanje te olakšavanje prijavljivanja nuspojava lijekova od strane pacijenata i zdravstvenih radnika. Uz kampanju provedenu u 2013. godini, HALMED je u tu svrhu pripremio i vodič kroz prijavljivanje nuspojava namijenjen pacijentima, a u kolovozu 2012. godine prvi je u svijetu započeo s korištenjem on-line aplikacije Uppsala Monitoring Centra Svjetske zdravstvene organizacije kojom se hrvatskim pacijentima osigurava aktivno i jednostavno sudjelovanje u praćenju sigurnosti primjene lijekova.

Najviše prijavljenih sumnji na nuspojave lijekova zaprimljen je iz Zagreba

Možda ste propustili...