Regija
AFLATOKSIN “IDE DALJE”

U septičku jamu u 8 dana bacio 5.000 litara mlijeka
Objavljeno 10. prosinca, 2013.
Prizvođač iz okolice Broda izgubio je 15.000 kuna

ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Proizvođači mlijeka, sudeći prema informacijama s terena, kako su počeli godinu, tako će ju i završiti – boreći se s aflatoksinom! Slučaj je buknuo u veljači, no, na žalost, tinja i dalje, a posljednji slučajevi isključenja mljekara iz otkupa ovih su dana zabilježeni u selima u okolici Slavonskog Broda. Njima su prethodila isključenja u selima vukovarskog kraja poput Trpinje, Bršadina… Poučak svagdje isti – mljekari se još nisu oporavili od dugog isključenja s početka godine, a sada opet trpe posljedice nemogućnosti predaje mlijeka, gomilajući nove gubitke. Jer, u veljači/ožujku brojni su isključeni iz otkupa mlijeka i po nekoliko desetaka dana zbog povišenih vrijednosti tog toksina; mlijeko se u slapovima bacalo u kanale, odvode, dijelilo besplatno, a onda se i Ministarstvo poljoprivrede diglo na noge sa svojim Akcijskim planom s mjerama poput odvoženja mlijeka na spaljivanje u biopostrojenja uz obećanu naknadu koja bi bar dijelom ublažila štetu proizvođačima, upućivanja na zamjensku hranu, mikofiksatore i dr.

Danas, na samome kraju godine, Akcijski plan više se ne spominje, neisplaćena naknada za spaljeno mlijeko još manje, a aflatoksin je i dalje tu. Istina, ne izaziva više pompu kao prije, no mljekarima kod kojih biva i danas utvrđen do pompe nije nego trpe nove štete, a s imenom i prezimenom o tome u javnost, strahujući da se to neće svidjeti njihovim otkupljivačima, ne žele. Inzistirajući na anonimnosti, isključenje iz otkupa ovih dana potvrdio nam je jučer mljekar iz okolice Broda.

- Zbog povišenih vrijednosti aflatoksina bio sam izvan otkupa 8 dana. Nisam ga opet očekivao, bio sam neugodno iznenađen! U septičkoj jami završilo je oko 5.000 litara, a i dijelili smo ga. Problem je bio u dijelu naše silaže koju smo kasnije radili pa smo ju zamijenili drugom, onom koju smo radili prije - kaže proizvođač, čija je dnevna proizvodnja 650 litara.

Izvan otkupa, no mnogo duže, bio je i na početku godine. Uz štetu pretrpljenu tada, pribraja i novu – oko 15.000 kuna zbog osmodnevnog bacanja mlijeka.

– Aflatoksin je definitivno ugrozio ovogodišnju proizvodnju, ionako desetkovanu preniskom cijenom koja je u mom slučaju samo 2,5 kuna. S druge strane, ono se prodaje po gotovo 7 kuna pa se pitamo, s obzirom na toliku razliku od proizvođačke do prodajne cijene, za koga mi to radimo. Za sebe očito ne! - kaže mljekar iz brodske Posavine.

Izgubio je svaku nadu da će mljekari ikada biti bar i minimalno obeštećeni za aflatoksin i more prolivenog mlijeka. Sada, na kraju godine, koju će aflatoksin, očito, kako ju je otvorio, tako i zatvoriti, on i ostali mljekari pitaju se kakvi su uopće rezultati Akcijskog plana resornog ministarstva. Kada se u listopadu aflatoksin ponovno dogodio u okolici Vukovara, u Trpinji, Bršadinu…, a zbog vlažnog, bolesnog kukuruza, u Ministarstvu poljoprivrede poručili su tada da je Poljoprivredna savjetodavna služba još u lipnju dobila zadatak obavijestiti sve stočare da očiste skladišta od stare i pripreme te prostore za pohranu nove stočne hrane te da je, ako se aflatoksin negdje sporadično i pojavio, sada krivnja na samome stočaru…

Suzana ŽUPAN
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:
Bez opasnosti od većih količina aflatoksina, u pripremi naknade

- Ministarstvo poljoprivrede u 2013. poduzelo je niz preventivnih mjera radi suzbijanje moguće pojave aflatoksina u mlijeku kako bi se izbjeglo ponavljanje posljedica u proizvodnji s početka godine. U skladu s Državnim planom monitoringa rezidua, veterinarska i poljoprivredna inspekcija uzorkovale su krmiva i krmne smjese te su rezultati analiza pokazali da u nastavku godine nije bilo značajnije pojave aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku. Veterinarska inspekcija i Carinska uprava pojačano kontroliraju pošiljke krmiva koje se uvoze u RH iz susjednih zemalja. Dosad nije utvrđena prisutnost aflatoksina u njima - navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Nakon događaja s početka godine, u nastavku 2013. povišene razine aflatoksina javljale su se sporadično na farmama – 11 slučajeva. Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno, poručuju iz Ministarstva.

– U rebalansu proračuna osigurana su sredstava za naknadu štete za spaljeno mlijeko. U tijeku je njihova razrada i priprema te ćemo o isplatama uskoro izvijestiti javnost - najavljuju u Ministarstvu.

Uz prenisku otkupnu cijenu,

za koga mi to radimo? - pitaju se mljekari

Možda ste propustili...

3. Grahijada u organizaciji Udruge žena Pribiševci

2 TK najbolji

POBIJEDILI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU 2. LIGA - MUŠKI

Maksim u 1. ligi kuglanja za gluhe

PREDSTAVI ĆE "SAMONATAPAJUĆI CVJETNJAK"

Trojac IOŠ-a Virovitica u finalu “Ideje godine”

Najčitanije iz rubrike