Ekonomija
PROIZVOĐAČI MLIJEKA U PROBLEMIMA

Mljekari: Novo zaduživanje otjeralo bi nas u potpunu propast
Objavljeno 7. prosinca, 2013.
Broj mliječnih krava u stalnom je padu, procjenjuje se da ih je svake godine oko 15.000 manje

ŽUPANJA – Proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj proteklih nekoliko godina ugrozila je suša, prevelika kreditna zaduženost farmera, visoke cijene stočne hrane i niske otkupne cijene mlijeka, afera aflatoksin, a na ruku proizvođačima ne ide i niska proizvodnja mlijeka po kravi, koja je daleko ispod prosjeka EU.

Broj mliječnih krava u stalnom je padu. Procjenjuje se da ih je svake godine u Hrvatskoj oko 15.000 manje, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji broj krava godišnje se smanjuje za gotovo 1.000. Samo je lani 129 vukovarsko-srijemskih proizvođača (deset posto od ukupnog broja) odustalo od proizvodnje mlijeka. Kako bi se zaustavio negativan trend i optimizirala proizvodnja mlijeka, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede osnovana je Radna skupina za izradu programa kreditiranja kupovine uzgojno valjanih rasplodnih junica, kao i kupovinu ženske teladi za daljnji uzgoj te za kreditiranje uzgoja ženske teladi rođene na vlastitoj farmi. Cilj mjera je popunjavanje i proširivanje postojećih proizvodnih kapaciteta kako bi se potaknula dodatna proizvodnja mlijeka kojega u Hrvatskoj nedostaje, a samo za ovu godinu očekuje se manjak od približno 100 tisuća litara. Ionako već prezaduženi govedari u Vukovarsko-srijemskoj županiji poručuju da ih takvo rješenje oživljavanja farmi tjera u dodatnu propast. – Ministarstvo nam navrat-nanos nudi mogućnost izlaska iz krize s novim zaduženjima. To je teško shvatljivo i neprihvatljivo. Ne možemo otplaćivati ni postojeće, a upuštanje u nove kredite bila bi prava ludost, ustvrdio je predsjednik Udruge govedara VSŽ-a Branko Garvanović, te navodi da je jedino rješenje reprogram postojećih kredita na dulje razdoblje otplate.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

ANDRIJA MATIĆ

Pročelnik Odjela za poljoprivredu VSŽ-a

I pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić smatra kako je opcija koju nudi resorno ministarstvo u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i HBOR-om ishitrena i donesena bez usuglašavanja s potencijalnim korisnicima kredita.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike