Novosti
U PRIPREMI NOVI REFERENDUM – OVAJ PUT O ĆIRILICI

STOŽER: Imamo potpise
MILANOVIĆ: Neće proći
Objavljeno 3. prosinca, 2013.
Za ovaj referendum ne treba nam mišljenje Ustavnog suda
jer je ovdje riječ o otvorenoj diskriminaciji, kaže premijer

Vezani članci

REFERENDUM O DVOJEZIČNOSTI

Stožer uvjeren da je skupio dovoljno potpisa

OSIJEK/VUKOVAR - Premijer Zoran Milanović jučer je pri svom posjetu Osijeku rezolutno odbacio svaku mogućnost raspisivanja referenduma o pitanju ćirilice.

- Za ovaj referendum ne treba nam mišljenje Ustavnog suda jer je ovdje riječ o otvorenoj diskriminaciji. Nešto možete tolerirati do određene točke, ali kada nešto prelazi u otvoreni animozitet, onda tu ne treba Ustavni sud. Ovom referendumu ćemo se suprotstaviti svim pravnim sredstvima, i za to nam ne treba Ustavni sud jer Hrvatski sabor donosi Ustav i neozbiljno je da taj isti sabor pita Ustavni sud je li nešto u skaldu s Ustavom kada ga je on donio. To je bježanje od odgovornosti. Postoji lakši i teži put, ako je ovo teži put, mi ga biramo. Referendum o pravima nacionalnih manjina, i to neka sada svi dobro čuju, dok sam ja predsjednik Vlade RH neće nikada proći - poručio je jučer Milanović. Da referenduma neće biti jučer je striktno ustvrdila i potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić.

- Potpisivanjem ugovora o pristupanju EU potpisali smo i obvezu o provođenju postojećeg zakona o pravima nacionalnih manjina. Ovo je samo još jedan pokazatelj zašto je za nas Europa tako važna, odnosno da razumijemo u kojoj mjeri možemo i moramo čuvati pluralno društvo i društvo u kojem se poštuju različitosti. Vjerujem da ova problematika vuče korijene iz egzistencijalnih problema koje ljudi imaju i sa svim tim ljudima treba razgovarati i rješavati sustavno njihove probleme, ali ne tako da teškoće kanaliziramo u mržnju prema drugima. Do tog referenduma neće doći osim ostalog i zbog činjenica da se iz inicijativa za promjenu Ustava izuzimaju građanska, ljudska i manjinska prava kroz referendumska pitanja. Jednostavno, nema referenduma o pitanjima koja se tiču manjina - objasnila je Pusić.

U Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara jučer su potvrdili kako imaju dovoljan broj potpisa za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma. Novinarima je to jučer rekao glasnogovornik Stožera Igor Gavrić, međutim o točnom broju prikupljenih potpisa još uvijek ne govore. Gavrić je najavio kako će to biti rečeno na medijskoj konferenciji u srijedu u Vukovaru. “Jako smo zadovoljni”, izjavio je Gavrić. Rekao je i kako se u Stožeru nadaju da će Vlada poštovati volju naroda. Smatraju također da bi se “referendumom Hrvatska uskladila s naprednim zemljama EU”.N.Z.Eberhard/S.Butigan

Sa 30 na 50 posto

Riječ je o inicijativi za izmjenu članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čime bi se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvarivala na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje 50 posto stanovnika takve jedinice, umjesto sadašnjih 30 posto.

Možda ste propustili...

DONACIJA OSJEČKOM CRVENOM KRIŽU I UDRUZI SPECTRUM

Zaklada Novo sutra uručila donacije u vrijednosti od gotovo 50.000 eura

PRVI PUT OD LIPNJA PROŠLE GODINE

Broj nezaposlenih pao ispod 100.000