Novosti
UBRZAVAJU NAPLATU KAZNI

Dužnici za prometne prekršaje neće moći registrirati automobil ni otvoriti obrt
Objavljeno 29. studenog, 2013.
Dužnici neće moći registrirati automobil, otvoriti obrt...

Izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona na snagu su u lipnju stupile nove odredbe kojima bi se trebala znatno ubrzati naplata prometnih kazni.

Formiran je registar izrečenih, a nenaplaćenih kazni, a prema podatcima iz njega, dužnicima će biti onemogućeno izdavanje pojedinih dokumenata prije nego što podmire dugovanje. Tako dužnici neće moći produžiti vozačku dozvolu, registrirati automobil, sudjelovati na natječaju u postupcima javne nabave, osnovati pravni subjekt, registrirati obrt i samostalnu djelatnost i slično prije nego podmire dugovanje.

Pitanje ustavnosti?

Iako je registar već formiran, dužnici imaju rok do početka iduće godine za podmirivanje dugovanja prije nego se počne s primjenom izmjena i dopuna, odnosno uskraćivanjem izdavanja dokumenata. Plaćanje kazne moguće je i u cijelosti izbjeći, ako kazna prije naplate ode u zastaru, za što trebaju proći tri godine, ali automobil, primjerice, na registraciju mora jednom godišnje. Također, valja naglasiti i kako se sankcije odnose na nepodmirene pravomoćne kazne pa se tako izuzimaju kazne na koje je u zakonskom roku podnesena žalba te je u tijeku pravna bitka. Iako se naplata uz nove mjere još nije počela provoditi, već se poteže pitanje ustavnosti ovakve mjere jer bi brigu o kaznama kojima se do sada bavila policija na sebe, jednim dijelom, trebale preuzeti stanice za tehnički pregled.

Od Mate Nikića, voditelja Pododjela za tehnički pregled i registraciju Centra za vozila Hrvatske, saznajemo da je web servis i informatički sustav potreban za provođenje ove mjere već prilagođen pristupanju novim podatcima.

Sustav je spreman

- Sustav je već testiran i sve funkcionira, jedino što za sada nemamo pristup registru iz kojeg ćemo povlačiti informacije o vlasniku i vozilu. Provođenje ovih izmjena Prekršajnog zakona nama neće stvoriti dodatne probleme ili povećavati obujam posla jer mi ne naplaćujemo kazne, samo odbijamo klijente za koje nam sustav kaže da ne mogu produžiti registraciju vozila. Mi čak niti ne vidimo razlog zašto je stranka odbijena i ne znamo je li riječ o neplaćenoj kazni ili nekom drugom razlogu. Dakle, mi stranke upućujemo u nadležnu policijsku postaju i to je sve. Ne očekujemo nikakve problema početkom provedbe ovih novih odredbi, osim što će naši djelatnici osjetiti nezadovoljstvo i frustracije onih koji će biti odbijeni kada dođu na tehnički pregled - rekao je Nikić.

Ivan SEKOL
RASTERETITI SUDOVE

Cilj donošenja novih mjera je poboljšati katastrofalnu naplatu prekršajnih kazni koja je od 2007. do 2011. iznosila samo 12 posto. Također, popusti na kazne trebali bi znatno rasteretiti i sudove koji su zatrpani žalbama na kazne izrečene zbog sitnijih prometnih prekršaja. Izmjene Prekršajnog zakona pozdravljaju i u HAK-u jer će vozači postati svjesni da je izbjegavanje plaćanja kazne sve manje izvjesno čime bi se oni skloni prekršajima vrlo brzo osvijestili.

12%

je bila naplata prekršajnih kazni od 2007. do 2011. godine

Možda ste propustili...