Novosti
KRITIKE NA RAČUN MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

Potrošači isključeni iz izmjena zakona
Objavljeno 27. studenog, 2013.

U Ministarstvu gospodarstva izrađuje se novi zakon o zaštiti potrošača, no u njegovu izradu nisu uključene potrošačke udruge.

U Hrvatskoj aktivno djeluje 16 takvih udruga, uz dva krovna saveza, no nitko od njihovih predstavnika nije pozvan u radnu skupinu za izradu zakona niti je dosad vidio nacrt zakona.

- Skrivati nacrt zakona od potrošačkih udruga nama je neshvatljivo, i vrlo čudno. Čini se da su potrošačke udruge u Hrvatskoj postale samo demokratski ukras - ističe Ilija Rkman, predsjednik Potrošača - Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača. Postoji, napominje, Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača, koje ima 20 članova i koje je osnovala Vlada, a u kojem su i četiri predstavnika potrošačkih udruga. Iako bi se, kao tijelo koje sudjeluje u kreiranju politike zaštite potrošača, moralo sastati svaka tri mjeseca, Vijeće je posljednji put sastanak imalo u svibnju, a u radnu skupinu za izradu novog zakona nitko od ta četiri člana nije pozvan. Ministarstvo je na samo jedan sastanak o izmjeni zakona pozvalo Tomislava Lončara, iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, kojem nije predočen nacrt zakona, već mu je samo rečeno da se izjasni oko tri članka zakona. “Gospodin Lončar pozvan je da Ministarstvu gospodarstva dostavi konkretne prijedloge za izmjenu pojedinih odredbi Zakona, ako ih ima, kako bi se razmotrila mogućnost njihove implementacije. Međutim, Ministarstvo do danas nije zaprimilo ni jedan prijedlog udruga vezan uz navedenu problematiku", odgovaraju u Ministarstvu. Lončar i Rkman pitaju na što bi se potrošačke udruge trebale referirati kad nacrt zakona nisu ni vidjele.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ
Možda ste propustili...

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade

DEFINIRANA SURADNJA U BUDUĆOJ VLASTI

HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum