Regija
OBLJETNICA U SREDNJOJ ŠKOLI MARKA MARULIĆA

Proslavili 50 godina gimnazije u Slatini
Objavljeno 7. listopada, 2013.
Pozvani su učenici prve generacije, školske godine1963./64.

SLATINA – U Srednjoj školi Marka Marulića Slatina održana je svečanost kojom je obilježeno 50 godina gimnazije u Slatini. Pozvani su učenici prve generacije, školske 1963./64. godine, te sadašnji i bivši učenici i profesori slatinske gimnazije, a svečanost je počela misom zahvalnicom u crkvi sv. Josipa, na kojoj su župnici, mons. Vladimir Škrinjarić i vlč. Nikola Jušić, upozorili na veliko značenje i ulogu gimnazije u gradu.

Program opće gimnazije jedan je od pet obrazovnih četverogodišnjih programa Srednje škole Marka Marulića.

– Budući da je gimnazija ipak najbolja priprema za nastavak obrazovanja učenika na visokoškolskim ustanovama, svi moramo uložiti maksimalne napore da s dovoljnim brojem učenika zadržimo gimnaziju u ovoj školi i da očuvamo radna mjesta nastavnika - rekao je ravnatelj Petar Žarković.

Istaknuo je da je u proteklih 50 godina došlo do korjenitih promjena u sustavu obrazovanja, načinu i uvjetima rada te načinu financiranja. Dosadašnji uspješan rad nastavnika u Slatini dokazuju brojni učenici škole koji su postali cijenjeni stručnjaci u različitim područjima rada. Na prigodnoj svečanosti to su posvjedočili i učenici prve generacije slatinske gimnazije iznoseći svoja sjećanja i životna iskustva, ali i zamjenik slatinskoga gradonačelnika, mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., i saborski zastupnik, dipl. ing. strojarstva Tomislav Žagar, koji su i sami bili učenici te škole.

Robert TURKALJ
Crvenolisni javor za uspomenu

Učenici slatinske gimnazije potom su se predstavili svojim glazbenim nastupima, čitanjem sjećanja gimnazijalaca iz 1963. godine i prvih dojmova učenika koji su se prije mjesec dana upisali u prve razrede. Brojni učenici i profesori slatinske gimnazije toplo su pozdravili i nastup slatinskoga KUD-a Dika te razgledali izložbu dokumenata, udžbenika i fotografija iz povijesti gimnazije. Obilježavanje je završeno simboličnom sadnjom crvenolisnog javora u školskom dvorištu te podjelom prigodno tiskane brošure “50 godina gimnazije u Slatini”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike