Mozaik
ŠTO STINGU PIŠE NA OSOBNOJ?

Mnogi pjevači, glumci i druge “face” mijenjali su neugledna imena i prezimena
Objavljeno 5. listopada, 2013.
Gordon Matthew Thomas Sumner odjenuo je crno-žutu majicu u kojoj je izgledao kao osa i dobio je "ime" Sting (žalac)

Mnogi poznati pjevači, glumci, redatelji i općenito poznate "face" mijenjali su svoja, prema njihovom mišljenju neugledna imena i prezimena za neka koja su bolje zvučala, koja su se lakše pamtila i s kojima su mislili da će postići veću popularnost.

Iako, kad se malo bolje pogleda, ako nemaš talenta, ne može ti ni Bog pomoći ma koje ime uzeo. Malo smo "progooglali" i našli neke podatke o umjetničkim imenima poznatih koji će vas, vjerujemo, zanimati.

Dobar glas

Pjevač grupe U2 Bono rođen je kao Paul David Hewson. Umjetničko ime dobio je prema dublinskoj trgovini aparata za sluh Bono Vox, što na latinskom znači dobar glas. Legendarni Bob Dylan prima račune na ime Robert Zimmerman, Danny DeVito na ime Daniel Michaeli, a David Copperfield na ime David Kotkin. Pravo ime rapera Eminema je Marshall Bruce Mathers III. Ne znamo zašto se što je Marshall srami, jer se jedan drugi maršal tog nije nimalo sramio, iako se i on "lažno predstavljao" i to kao Tito, jer se inače pravim imenom zvao Josip Broz. Pravo ime Lady GaGe je Stefani Joanne Angelina Germanotta, božanska Grete Garbo je Greta Lovisa Gustaffson, a Andy Garcia privatno se odaziva na ime Andres Arturo Garcia Menendez.

Judy Garland je Frances Gumm, Nicolas Cage je Nicholas Kim Coppola, jer je nećak redatelja Francisa Forda Copolle, Yul Brynner je Taidje Khan, Mel Brooks Melvin Kaminsky, Tony Curtis Bernard Schwartz, a Freddie Mercury se ustvari zvao Farouk Bulsara. Tko bi rekao da se iza imena Madonna ustvari krije Louisa Ciccone, a iza imena Moby Richard Melville Hall?

Inspiracija u stripu

Snoop Doggy Dogg je rođen kao Cordozar Calvin Broadus Jr. Njegov nadimak potiče od lika iz crtića Snoopyja, a dala mu ga je njegova mama, jer je jako volio strip "Peanuts". Njegov kolega 50 Cent rođen je kao Curtis Jackson. Ekstravagantni osebujni rocker Marilyn Manson rođen je kao Brian Hugh Warner, a svoje umjetničko ime dobio je kombinacijom imena filmske ikone Marilyn Monroe i masovnog ubojice Charlesa Mansona. Slavna reperica Nicki Minaj rođena je kao Onika Tanya Maraj, a Katheryn Elizabeth Hudson je Katy Perry. Mark Sinclair Vincent pravo je ime glumca Vina Diesela koji se proslavio ulogama u akcijskim filmovima "Brzi i žestoki" i "Riddickove kronike".

Jeste li znali da je Bruno Mars rođen kao Peter Gene Hernandez, a nekadašnja teen kraljica Miley Cyrus kao Destiny Hope Cyrus i da je pravo ime seks bombe Carmen Electre Tara Leigh Patrick? Slavni Elton John rodio se kao Reginald Kenneth Dwight, a Isabelle Geffroy cijeli svijet zna kao Zaz. Gordon Matthew Thomas Sumner je svirajući u jazz-bendu jednom odjenuo crno-žutu majicu u kojoj je izgledao kao osa. Tako je dobio "ime" Sting (žalac). Pravo ime Tine Turner je Annie Mae Bullock. Prezime je dobila vjenčajući se s Ikeom Turnerom. James Newell Osterberg Jr. imao je u srednjoj školi bend koji se zvao Iguanas, prvi nadimak mu je bio Rock Iguana, a tek kasnije je "postao" Iggy Pop.

Norma Jeane Mortenson pravo je ime Marilyn Monroe, a John Wayne je u birački popis bio upisan kao Marion Morrison. Tražeći slavu Michel Demitri Chalhoub postao je legendarni filmski zavodnik Omar Sharif, Brigitte Bardot rodila se kao Camille Javal, a Michael Caine je nekad bio Maurice Micklewhite. Ava Gardner je u djetinjstvu bila Lucy Johnson, a Kirk Douglas Issur Danielovitch.

Samo u javnosti

Problematični Charlie Sheen zapravo je Carlos Irwin Estevez, njegov otac Martin Sheen je u dokumentima Ramon Estevez, dok je Charlijev brat Emilio Estevez ponosno zadržao svoje pravo ime i obiteljsko prezime. Znate li da se Jennifer Aniston zapravo zove Jennifer Linn Anastassakis te da su Courtney Love - Michelle Harrison, Charles Bronson - Charles Dennis Bunchinsky, Fred Astaire - Frederick Austerlitz, Jayne Mansfield - Vera Jane Palmer, a Dean Martin - Dino Crocetti? Otkvačena američka pjevačica Pink nekad se odazivala na vrlo obično ime - Alecia Beth Moore, Alicia Keys je u knjigama rođenih upisana kao Alicia Augello Cook, Jon Bon Jovi je zapravo John Francis Bongiovi, a Jay-Z se u banci predstavlja kao Shawn Corey Carter. Stan Laurel je Arthur Jefferson, Bruce Lee bio je Lee Yuen Kam, Pele je Edson Arantes do Nascimento, Twiggy u susjedstvu svi znaju i kao Leslie Hornby, dok je Ringo Starr to samo u javnosti - privatno je Richard Starkey. Jean Harlow se zvala Harlean Carpenter, Cary Grant Archibald Leach, dok je Boy George to samo na plakatima - poreze plaća kao George Alan O'Dowd. I na kraju ne treba zaboraviti da je Zucchero - Adelmo Fornaciari, a Woody Allen - Allen Stewart Konigsberg.

Vinko PERŠIĆ
Ima toga i kod nas

Zašto su mijenjali imena, možemo samo pretpostaviti, ali evo što im piše u osobnoj iskaznici. Zlatan Stipišić je Gibonni, Antonije Pušić je Rambo Amadeus, Edin Osmić je Edo Maajka, Marko Perković je zapravo Thompson, Karlo Metikoš na glazbenoj je sceni bio poznat i kao Matt Collins, Milo Vasić pravo je ime Jasmina Stavrosa, Tedi Spalato nekad se zvao Tadija Bajić, Tatjana Matejaš se proslavila kao Tajči, Nives Celzijus je zapravo Nives Zeljković (udata Drpić), Vanna je pravim imenom Ivana Ranilović Vrdoljak, Silvija Mišanović je izabrala efektno ime Super Silva, Nenad Janković je dr. Nele Karajlić, Zorica Andrijašević je Donna, a Senna M, koji je nekad nastupao i kao Senad od Bosne, rođen je kao Senad Galijašević. Pravo ime u 90-ima popularne cro dance pjevačice Kasandre je Davorka Ručević, a Renata Končić je za sebe izabrala zvučno i kratko ime Minea. Riječka pjevačica Ana Antolović koja je već pet mjeseci članica Gustafa, a ranije je bila u drugoj postavi Putokaza "krije" se pod efektnim imenom An Na. Osječki reper Stjepko Galović nam je poznatiji kao Kandžija, dok je reperica Remi iz Elementala rođena kao Mirela Priselac. Fahreta Jakić je Lepa Brena, a Svetlana Ražnjatović Ceca, Radojka Adžić je Dara Bubamara, Milica Ostojić je "legendarna" Mica Trofrtaljka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike