Ekonomija
RASTE PRODAJA SVJEŽEG SIRA

Koncern Agrokor ozbiljno razmišlja o izgradnji nove beljske mljekare
Objavljeno 1. listopada, 2013.

BELI MANASTIR - Prodaja ABC svježeg krem sira raste takvim tempom da moramo otvoriti nove farme. U Europi raste cijena mlijeka, a u posljednje vrijeme i nema ga. Stoga će veliki dio proizvođača biti dodatno stimuliran za ulaganje u proizvodnju, rekla je prilikom nedavne posjete Belju Ljerka Puljić, starija izvršna dopredsjednica Agrokora, naglašavajući kako koncern radi na ciklusu ulaganja koja će donijeti povećanje proizvodnje mlijeka.

Agrokor je, inače, do sada u Belju investirao u mnogobrojne projekte ukupne vrijednosti više od 2,3 milijarde kuna, a među najznačajnijim novim projektima svakako su ulaganja na lokaciji Mitrovac, koja su još u tijeku. Do kraja godine, naime, u Mitrovcu će biti puštena u rad najveća beljska farma mliječnih krava ukupnog kapaciteta 2.000 grla, bioplinsko postrojenje od 2 MW i staklenik za proizvodnju rajčice, koji se prostire na 4,5 hektara. Osim toga, do sada su obnovljene tri muzne farme, a sve se, između ostaloga, radi zbog dodatnih benefita vezanih uz osnovnu proizvodnju mlijeka potrebnog za ABC svježi krem sir.

- Riječ je o najboljem izvoznom brendu i velikom beljskom potencijalu. Prošle je godine Belje udvostručilo proizvodne kapacitete ABC-a i moderniziralo proizvodnu liniju. Kroz godinu dana plan je dostići 100-postotnu iskoristivost postojećih kapaciteta pa ozbiljno razmišljamo o izgradnji nove mljekare. I to je jedan od razloga podizanja kapaciteta proizvodnje mlijeka - otkriva Puljić, dodajući kako im je namjera da bar 50 posto sirovine dobiju iz vlastitih izvora, kako ne bi bili izloženi udarcima tržišta koje uvijek ima “špice”.

Poručila je kako neprestano traže proizvode dodatne vrijednosti, kojima bi Belje moglo ostvariti veće profitne stope, koje bi, pak, omogućile novi razvoj. Pomno će, dodala je, pratiti što se događa u EU, te podvukla kako je Europa spremna platiti kvalitetu koju domaći proizvođači mogu postići.

Ivica GETTO
Ne odustaju ni od klaonice

Neizbježan dio priče vezan je i uz ranije najavljivanu veliku beljsku klaonicu. Puljić ističe kako su za nju realizirane sve dozvole, ali je za sada ostalo samo na tome. - Od klaonice nismo odustali, ali još uvijek nemamo kapaciteta. Računica je bila 1,5 milijuna komada svinja, koliko nema ni cijela Hrvatska. Zato razmišljamo o zajedničkom ulaganju s Mađarima. Dakle, nije se odustalo, ali traže se načini da to ne bude investicija koja će donijeti gubitke - podvlači Puljić.

50 %

sirovine Belje dobije iz vlastitih izvora

2,3

milijarde kuna do sada je Agrokor investirao u mnogobrojne projekte na Belju

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike