Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA OSIJEK

“Jamesove mačke” prvi put u kazalištu
Objavljeno 20. rujna, 2013.

OSIJEK - Ovogodišnji premijerni naslov Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića “Jamesove mačke” prvi će put na pozornici biti odigran u nedjelju, 22. rujna, na nedjeljnoj matineji u 10.30 sati. Ta je predstava s velikim uspjehom izvedena na ovogodišnjem Osječkome ljetu kulture pred prepunim dvorištem Kazamata u Tvrđi, pa su mnogi mališani i njihovi roditelji jedva dočekali jesen kako bi mogli pogledati predstavu.

“Jamesove mačke” režirao je Nikola Zavišić, koji je već surađivao s Dječjim kazalištem i režirao nagrađivanu predstavu “Emil i detektivi”.

James Joyce za početnike, tajnovit i čaroban svijet mašte ili art predstava za male i velike mačkoljupce, ukratko se mogu opisati Jamesove mačke. Posebnost je ove predstave što je nastala na temelju pisama koje je slavni irski pisac James Joyce napisao svome unuku Stephenu. Od pisama su nastale slikovnice, “Mačke Kopenhagena” i “Mačak i vrag”, a od slikovnica predstava u kojoj su se u mačke pretvorili osječki glumci Edi Ćelić, Ivica Lučić, Areta Ćurković (ujedno asistentica redatelja), Lidija Kraljić i Aleksandra Colnarić. Uz zanimljivu dramaturgiju, sjajnu igru svjetla i sjene, što također potpisuje Zavišić, kao i atmosferu sličnu onoj iz filmova Tima Burtona, treba istaknuti likovnost predstave (Mateja Benedetti), scenografiju (Siniša Ardalić), kostime (Maja Marković, Zvonko Majdiš, Milorad Skorupan) i oblikovanje maski (Boris Sekulić), u koje se dobro uklopio scenski pokret (Dunja Jocić) i glazba (Boštjan Gombač). Cijena ulaznice je 20 kuna. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

Najčitanije iz rubrike