Ekonomija
ZBOG NOVOG CARINSKOG REŽIMA

Eurovoće otvorilo proizvodni pogon u Bosni i Hercegovini
Objavljeno 26. kolovoza, 2013.

ORAHOVICA - Eurovoće grupa za preradu pasteriziranog voća i povrća trenutno je u jeku sezone prerade. Do sada je prerađena višnja te dio krastavaca koji čine 40 posto plana, nakon čega slijedi prerada paprike, cikle, ajvara, feferona i džemova.

U 2013. godini plan je preraditi 12.000 tona voća i povrća. Grupa Eurovoće više nego uspješno posluje i širi tržište, a tijekom sezone kako tvrtka ima potrebu za dodatnom radnom snagom, ove je godine zaposlila više od 150 sezonskih radnika.

- Većina proizvodnje plasirat će se pod privatnim markama vodećih trgovačkih centara u zemlji kao i u inozemstvu te dio pod vlastitom markom Dora. U cilju je u budućnosti i dodatno širenje na inotržišta. Trenutno imamo dva proizvodna pogona u Hrvatskoj, većina proizvodnje odvija se u Orahovici, dok je u pogonu Slatina u tijeku investicija kojom će se povećati postojeći kapacitet. Investicija se planira završiti do ožujka 2014. godine, čime će Eurovoće sa svojim kapacitetima i tehnologijom postati jedan od najvećih prerađivača u ovom dijelu Europe - kažu iz grupe Eurovoće.

Tržište Europske unije velika je prilika, ali ujedno i velika opasnost za proizvođače, posebice u prehrambenoj industriji smatraju u Eurovoću.

- Grupa Eurovoće je na vrijeme uvidjela da tvrtke s malim kapacitetima nemaju velike šanse za opstanak na ovom visoko konkurentnom tržištu, stoga na vrijeme započinjemo okrupnjavanje, modernizaciju i racionalizaciju proizvodnje te podizanje kvalitete, čime proizvodi postaju konkurentniji i traženiji na tržištu. Zbog toga smo, ali i zato što je Hrvatska ušla u novi carinski režim, a pokriva tržište BiH i bivše Jugoslavije, da bi bili konkurentni morali razmišljati o proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Razmišljalo se o ulaganju u vlastiti pogon ili revitalizaciju nekog pogona koji je već postojao. Međutim, shvatili smo da ovdje imamo kvalitetnog partnera koji ima dobru volju i da dugoročno možemo napraviti dobar posao. Zbog toga je otvoren naš novi pogon u BiH, u Zvorniku – nastavljaju iz tvrtke.

Eurovoće uistinu misli na sve kako bi budućnost tvrtke bila sigurna.

- Kako bi bili ukorak sa svjetskim trendovima te zadovoljili visoke zahtjeve svojih kupaca, grupa Eurovoće, odnosno njezina članica u kojoj se odvija proces proizvodnje, Marinada d.o.o, uvodi IFS FOOD certifikat. Taj certifikat potvrđuje visoku sigurnost i kakvoću prehrambenih proizvoda. Riječ je o jednom od najrigoroznijih standarda za prehrambenu industriju, a samim tim i najvažnijim, jer jamči cjelovitu sigurnost proizvedene hrane te kontinuirano nadzire razinu kakvoće prehrambenih proizvoda, namijenjenih i domaćem i stranim tržištima. Trenutno izvozimo u Australiju, Kanadu, SAD, Švicarsku, Švedsku, Njemačku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Libiju, Nizozemsku, Izrael… - zaključuju iz grupe Eurovoće.

Vladimir GRGURIĆ

150

sezonskih radnika ove je godine zaposlilo Eurovoće

12.000

tona voća i povrća u planu je preraditi u ovoj godini

Eurovoće izvozi u Australiju, Kanadu, SAD, Švicarsku, Švedsku, Njemačku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Libiju, Nizozemsku, Izrael…

Možda ste propustili...

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike