Regija
CENTAR ZA EDUKACIJU ORAHOVICA OSJEČKOG CRVENOG KRIŽA

Jedan od najmodernijih centara u Europi
Objavljeno 20. kolovoza, 2013.

U srcu prirode, samo nekoliko stotina metara od središta Orahovice nalazi se sada već europski poznat Centar za edukaciju Orahovica, osječkog Crvenog križa. Orahovčanima je ovaj lokalitet poznatiji kao dječje odmaralište Merkur kako se nekada i zvalo, no svoje prave obrise dobilo je u posljednjih 15-ak godina:

- Prvi objekt sagrađen je 1929. godine za potrebe tadašnjeg Osiguranja Merkur i u njihovom vlasništvu bio do poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine ulazi u vlasništvo Gradskog društva Crvenog križa Osijek, 1960. godine služi kao bolnicu za djecu oboljelu od tuberkuloze i ratnu siročad te kao zračno lječilište (nap.a. - jedna od terapija bila je sjedenje na terasi i zračenje na čistom orahovačkom zraku. Početkom 70-ih godina dobiva funkciju odmarališta i otvara se Škola u prirodi koja funkcionira i danas. 2004. godine pokrenuta je studija o obuci neplivača za 186 osnovnih škola iz 5 slavonskih Županija (oko 10500 djece) te kreće projekt gradnje unutarnjeg bazena pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i športa (tada pod tim nazivom) 2005. godine kreće obuka neplivača, a 2008. godine prema naputku Zakona o zaštiti na radu kreće projekt gradnje novog objekta. (za bazen i novi objekt uloženo 33 milijuna kuna). – nekoliko crtica iz povijesti iz glave nam je isipao ravnatelj GDCK Osijek Marko Đukić.

Sauna, fitness centar, bazen

Danas ovaj predivni Centar služi za seminare, edukacije i predavanja svih tipova te naravno za obuku neplivača, natjecanja i ostale sadržaje društava Crvenoga križa. Centar posjeduje saunu, mali fitness centar, bazen, sportske terene i moderne spavaonice. Ovoga ljeta Orahovica i Centar za edukaciju domaćin su dvaju iznimno korisnih kampova mladih, u srpnju je održan YES camp s temom trgovine ljudima, a trenutno je u tijeku Ljetna škola Crvenog križa.

-Trenutno ima 254 ležaja u sobama i godišnje kroz Centar prođe od 3.500 - 4.000 djece i mladih iz Hrvatske i mnogih europskih zemalja što u Školi prirode i obuci neplivača, što kroz ostale sadržaje. GDCK Osijek u skladu je pripreme za ulazak u EU pa stoga uprava brine i o tome da Centar bude u doticaju sa svim pretpristupnim fondovima jer isti ima ogromne potencijale za daljnji napredak i razvoj – zaključio je Đukić. U razgovoru s djecom i mladima Centar za edukaciju dobio je same pohvale, okoliš, zrak, vanjsko i unutarnje uređenje sve to je na jednom vrhunskom europskom nivou:

- Orahovica je uistinu prekrasna, a ovaj Centar nama iz Crvenog križa je kao izmišljen za sve naše aktivnosti. Sam zrak i priroda su priča za sebe, a sve ovo u Centru samo je ljepota više.

Svi mladi i djeca koji dođu ovdje ostaju više nego oduševljeni, puni dojmova odlaze kućama, a kada radiš u takvom ambijentu puno je lakše provesti sve zamišljene programe – kaže volonterka GDCK-a Osijek Azra Staščik.

Odmor i rekreacija

Centar za edukaciju Orahovica definitivno je jedan je od najmodernijih i najljepših centara ovoga tipa u Europi i uz sadržaje Crvenoga križa sve je veći mamac svim tipovima seminara, radionica pa u sve većoj mjeri je i lokalitet za odmor i rekreaciju. V.Grgurić

Možda ste propustili...

DINKA JURIČIĆ POZVALA KNJIŽNIČARE U AKCIJU

Knjige u iločkom samostanu želi popisati 200 stručnjaka volontera

ŠRU SAVA OBILJEŽIO 90 GODINA RADA

Na ribičkom kupu bilo 15 natjecatelja

Najčitanije iz rubrike