Novosti
NE BRINU IH PRIJETNJE MUP-A

Seljaci neće platiti kazne: Radije ćemo u zatvor!
Objavljeno 15. kolovoza, 2013.
Mi smo svi do jednog spremni odraditi naše kazne kao što to rade i visoki dužnosnici.
VUKOVAR - Seljaci su već osmi dan na cestama. Zbog blagdana Velike Gospe propuštaju promet, no za za sutra najavljuju totalne blokade. Prvi puta o zahtjevima seljaka oglasio se i premijer Zoran Milanović koji kaže: znalo se unaprijed kakva su pravila i koliki je proračun...
Gužva i buka traktora na cestama i kod graničnih prijelaza. Nekoliko stotina seljaka još jučer su pokušali blokirati granice sa BiH i Srbijom, no policija je bila brža. Danas ih je još 100-njak parkirano na granici kod Županje. Najviše ih prosvjeduje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na čak deset punktova, a traktore su povukli kod Ilače i na Valpovačkoj obilaznici zbog blagdana Velike Gospe.
"Idemo do kraja pa što Bog da! Na cestama smo, imamo devet županija u prosvjedu, a došlo je još novih traktora i otvorilo se novih punktova", kaže član pregovaračkog tima, Zvonko Pipić.
Pod kontrolom situaciju drži policija koja zbog kršenja Zakona o cestama i Zakona o javnom okupljanju upozorava kako bi, ne povuku li se s prometnica, prosvjednike mogle stići kazne: i to od 5 do 20 tisuća kuna jer nisu prijavili prosvjed ili između 10 i 30 tisuća kuna jer onemogućavaju normalan protok prometa.
Prve kazne neki su već zaradili- prosvjednici kod Županje dobili su po 300 kuna, no ne namjeravaju ih platiti kaže Pipić.
"Ne možemo platiti jer nemamo novaca. Mi smo svi do jednog spremni otići u zatvor i odraditi naše kazne kao što to rade i visoki dužnosnici. Ako je ovo protuzakonito otići ćemo u zatvor, pa neka grade nove zatvore jer nas je previše. Bar će tako profitirati građevinske tvrtke pa će netko nešto proizvoditi", kaže Pipić.
Ljutiti prosvjednici koji već osmi dan traže isplatu poticaja i dalje čekaju na sastanak s premijerom i predsjednikom kojima su uputili pisma. I dok je s Pantovčaka stigao odgovor i poziv na sastanak, iz Ureda premijera još ni slova. Premijer Zoran Milanović se pak danas prvi puta oglasio o problemu poljoprivrednih proizvođača. Evo što je sa Hvara izjavio za HRT:
"Suosjećam s ljudima koji imaju poteškoće u poslovanju. Probat ćemo pomoći, no umjesto njih ne možemo raditi. Što je moguće moguće je, znalo se unaprijed kakva su pravila i koliki je proračun. Već iduće godine se otvara europska omotnica, poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada", rekao je premijer.
Da Vlada nema sluha za poljoprivrednike složni su u HDZ-ovom nacionalnom odboru za poljoprivredu. Podršku seljacima dao je i potpredsjednik stranke, Božo Galić koji je poručio:
"Zamjerka Vladi i ministru Jakovini koji ne štiti interese poljoprivrednih proizvođača nego interese Vlade da održi Vladu, a nema strateških odrednica što će biti s tim proizvođačima koji propadaju. Nema programa, plana ni strategije razvoja", poručuje Galić.
Poljoprivredni proizvođači najavljuju totalne blokade, a podršku će im dati i supruge koje 17.kolovoza kreću na takozvani 'križni put u crnom'. Odjevene u crno žene će, najavljuju, krenuti pješice iz Đakova prema Zagrebu.
Media servis
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti