Novosti
STIŽE NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU

Klađenje leti iz kafića, a lutrija iz kladionica
Objavljeno 14. kolovoza, 2013.

ZAGREB - Kladioničari uskoro više neće moći primati uplate klađenja na lutrijske igre. Porezna uprava, odnosno Ministarstvo financija, priprema novi zakon o igrama na sreću, a prema svemu sudeći namjera je kladioničarima zabraniti primanje uplata klađenja na lutrijske igre. Kako se objašnjava, taj način klađenja zapravo predstavlja priređivanje lutrijskih igara od strane privatnih priređivača, a samo Hrvatska lutrija ima pravo na priređivanje lutrijskih igara. Zabavne igre, koje su regulirane Zakonom o financiranju jedinica lokale i područne, odnosno regionalne samouprave, ubuduće će biti integrirane u Zakon o igrama na sreću “kako bi se na jednom mjestu reguliralo čitavo područje igara na sreću, nagradnih igara i zabavnih igara”. Prihodi od zabavnih igara, pak, bili bi prihodi Državnog proračuna, a ne lokalne samouprave, kao dosad.

Ministarstvo financija namjerava se obračunati i sa sivom zonom u automat-klubovima. Novim će se zakonom, radi uspostave efikasnijeg sustava nadzora, regulirati umrežavanje svih automata sa središnjim serverom u Ministarstvu financija “što osigurava cjeloviti nadzor igara na sreću na automatima”.

Zainteresirana javnost do konca kolovoza može dati primjedbe na teze budućeg prijedloga zakona o igrama na sreću objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva financija. Izrada novog zakonskog okvira najavljena je još prije pola godine. Tada je postojeći zakon “nadograđen”, te je privatnim priređivačima igara na sreću na automatima koncesija produljena na godinu dana. Naime, tijekom godine, postojeće koncesije, koje je dobilo 27 trgovačkih društava, istekle su, ili bi tek trebale isteći, a budući da je riječ o značajnim financijskim sredstvima iz proračuna, ministarstvo im je izišlo ususret.G.Galić

27

trgovačkih društava imalo je koncesije na priređivanje igara na sreću

INTENCIJA ZAKONA

- odvijanje igara na sreću na odgovoran način

- zaštita maloljetnika i ranjivih skupina

- prevencija ovisnosti o igrama na sreću

- sprječavanje problematičnog kockanja

- zaštita tajnosti osobnih podataka sudionika

- ograničenje dostupnosti igara na sreću i klađenja

Možda ste propustili...