Ekonomija
“SOCIJALNA PRAVDA” TRAŽI POMOĆ PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA

Sindikat se protivi spajanju tri društva grupe Đuro Đaković
Objavljeno 14. kolovoza, 2013.

SLAVONSKI BROD - Nezadovoljni postupanjem Nadzornog odbora i Uprave Đuro Đaković Holding, koji su unijeli promijene u organizaciji upravljanja Đuro Đaković Grupom, te najavili organizacijski preustroj Grupe - spajanje Đakovićevih tvrtki Elektromonta, Proizvodnje opreme i Strojne obrade u jedno (novo) trgovačko društvo, a bez prethodne izrade Studije opravdanosti Nezavisni sindikat “Socijalna pravda”, protiveći se navedenom spajanju, obratio se dopisom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, potpredsjedniku za gospodarstvo Vlade Republike Hrvatske, ministru gospodarstva, Agenciji za upravljanje državnom imovinom, te Nadzornom odboru i Upravi Holdinga, očekujući ozbiljniji pristup problemu.

- Tražimo da se oko toga otvori ozbiljan razgovor na temelju činjenica i pravila struke. Mora se znati što je cilj i što se želi postići. Bez toga takve su promjene, kažu i ekonomisti, čisti avanturizam, smatra predsjednik NS Socijalna pravda, Darko Maras.

- Protivimo se spajanju društava, jer ekonomska znanost kaže da se učinkovitost rješava decentralizacijom organizacije, a ovdje se sada najavljuje nešto što ide u suprotnom smjeru. Osim toga, ranija iskustva u Đuri Đakoviću, koji je bio maksimalno centraliziran u organizacijskom smislu još 80-ih godina, pokazala su da je neefikasan, da ne može zadovoljiti potrebe kupaca i išlo se na decentralizaciju u smislu upravljanja i organizacijskom smislu. Zahvaljujući tome, neka društva su u proteklih 30-ak godina opstala, a da je bilo u pitanju jedno društvo vjerojatno bi doživjelo kompletan krah na tržištu, zaključuje Maras.

Marija RADOŠEVIĆ

Darko Maras

predsjednik Socijalne pravde

- Suprotna odluka pravilima struke mogla bi imati posljedice za sva društva Grupe i Grupu u cjelini gospodarstvo i društvenu zajednicu Brodsko-posavske županije. Nezadovoljni smo zbog načina na koji se donose odluke bez razgovora sa sindikatima. Kao socijalni partneri očekivali su upoznavanje s namjerama od samog početka.

U Sindikatu se boje gubitka približno 1.000 radnih mjesta

- U sindikatu kažu kako se opravdano boje s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Brodsko-posavskoj županiji, kao i značaj Đure Đakovića, da bi njegovo masovno posrtanje i gubitak radnih mjesta bilo katastrofalno za više od tisuću radnika i zajednicu u cjelini. Upozoreno je i na činjenicu da Grupa ide u lošem smjeru, jer od početka godine ima 30 milijuna kuna gubitaka, a nema ugovorenih poslova.

Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike