Ekonomija
ZEMLJE U OKRUŽENJU IMAJU OGROMNE VIŠKOVE ŽITA

Mlinari ne mogu platiti pšenicu više od 0,98kn/kg
Objavljeno 10. kolovoza, 2013.

OSIJEK - I mjesec dana nakon završetka žetve trgovanje pšenicom u Hrvatskoj još uvijek nije profunkcioniralo. Jedino je, kako neslužbeno doznajemo, samo manji dio proizvođača svoj urod organizatorima sjetve dao za dug.

Što se tiče mlinara i pekara, kako doznajemo od Nade Barišić, direktorice Žitozajednice - udruženja mlinsko-pekarske industrije koja okuplja oko 50-ak članica, neće krenuti u kupnju pšenice do kraja kolovoza.

- Svaki ozbiljan mlin u Hrvatskoj ima prijelazne zalihe pšenice do kraja kolovoza, a prema našim podacima, riječ je o još ukupno oko 100.000 tona - kazala je Nada Barišić, te je dodala kako domaći mlinari zbog teške gospodarske situacije ne mogu plaćati pšenicu po lanjskoj cijeni od 1,35 kn/kg koliko sada traže seljaci koji su u prosvjedima.

- Ne “prolazi” više ni cijena od 1,05 kn/kg jer je i u okruženju koje ima ogromne viškove, pala. Cijena pšenice u Sloveniji koja se zadnjih tjedana spominje jest nešto viša i kreće se oko 195 eura/toni (1,46kn/kg), ali riječ je o pšenici koja ima 14,5 posto proteina a tu se radi i dogovoru njihove vlade s mlinskom industrijom dok je pšenica kod nas s 11,5 posto proteina i manje - kaže Nada Barišić, te dodaje da je cijena pšenice na mađarskim burzama 152 eura/toni.

- Stalo je trgovanje pšenicom i unašem okruženju, bar kada je riječ o Srbiji - tvrde u Žitozajednici.

- Srbija ima ogromne viškove pšenice, ali zbog slabije plovnosti Dunava trgovanje je u zastoju. Nešto izvozi preko albanskih luka, vjerojatno prema sjevernoafričkim zemlje. Cijena pšenice pala je i Srbiji, trenutno iznosi 131 eura/toni, što je 0,93 kn/kg - kazala je Nada Barišić.

Zdenka RUPČIĆ

100

tisuća tona prijelaznih zaliha pšenice imaju domaći mlinari

Trgovanje pšenicom neće početi prije kraja kolovoza

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike