Novosti
NIŠTA OD JEFTINIJE STRUJE

HEP bez komentara na “odbijenicu” HERA-e za niže cijene struje
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.

Vezani članci

SMANJENJE CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE

HEP: Građanima od šest do sedam posto jeftinija struja

OSIJEK - Mnogo se toga za HEP izdogađalo ovog proljeća, od promjene na čelu Uprave, pojave konkurencije odnosno slovenske tvrtke GENI i njemačkog RWE koji su najavili svoj ulazak na hrvatsko tržište uz sniženje cijene struje. Na kraju su se za korekciju cijene odlučili i u HEP-u. Zahtjev su, kažu, sukladno Trećem paketu energetskih zakona usvojenih kroz Zakon o tržištu električne energije i ostalim energetskim propisima, podnijeli 8. srpnja. No, do danas nisu dobili službeno rješenje Hrvatske energetske regulatorne agencije o svome zahtjevu. HERA, naime, samostalno obavlja regulaciju energentske djelatnosti u državi, odnosno odlučuje o poskupljenju/pojeftinjenju cijene energenata.

- HEP je zahtjev za korekcijom cijene električne energije podnio na način koji jedini omogućuje smanjenje cijene za sve kupce kategorije kućanstva, odnosno 2,1 milijuna kućanstava, pri čemu se smanjenje primjenjuje automatski i odmah na sljedećem računu, bez potpisivanja ikakvih ugovornih obveza te bi kućanstva i dalje dobivala jedan račun umjesto dva računa, priopćuju iz HEP-a.

Ali, zastalo je na tome što Upravno vijeće HERA-e na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj krajem srpnja nije niti raspravljalo o njihovu prijedlogu. U suprotnom, prenose drugi mediji, već ovih dana cijela bi se Hrvatska radovala smanjenju mjesečnih računa između 6 i 7 posto. U HEP-u nisi željeli komentirati razloge ovoga, no podsječaju kako niti jedna opskrbna tvrtka ne može osigurati automatske popuste za toliko tržište.

- Svaki drugi način smanjenja cijene električne energije, primjerice i putem bilo kojeg tržišnog opskrbljivača u praksi je neprovediv, što se vidi iz činjenice da su unatoč jakoj medijskoj kampanji s 1. rujna 2013. ostali opskrbljivači uspjeli sklopiti ugovore s oko 2.000 kupaca kategorije kućanstava, tvrde iz HEP-ovih odnosa s javnošću. D.Kuštro

2,1

milijun kućanstava HEP opskrbljuje strujom