Ekonomija
PROPALI PREGOVORI S MINISTROM JAKOVINOM

Seljaci nastavljaju prosvjede, krenuli u blokadu cesta
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.

ĐAKOVO - Četverosatni pregovori između predstavnika seljaka i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine nisu urodili plodom i prosvjedi se nastavljaju, rezime je jučerašnjeg, drugog dana otkako prosvjeduju seljaci. Po izostanku rješenja za njihove zahtjeve - u prvom redu isplatu preostalih 35 posto poticaja, s prostora uz ceste preselili su se na prometnice pa je tako od jučer u 17 sati, na 38 stupnjeva Celzijevih, blokirana i đakovačka obilaznica, kod križanja za Satnicu Đakovačku, no promet u tom trenutku nije u cijelosti bio onemogućen.

- Svjesni smo da u proračunu nema mogućnosti za isplatu svih preostalih 35 posto poticaja pa smo predložili da oni budu manji, no i istaknuli da je 35 posto manje isplaćenih potpora preveliko rezanje - izjavio je nakon sastanka predsjednik HPK Matija Brlošić.

- Ministar Jakovina rekao je da se mora konzultirati s Vladom o našim prijedlozima te predložio novi sastanak u ponedjeljak u podne, da nam odgovori što može ispuniti s obzirom na stanje u proračunu, no da to svakako zahtijeva rebalans - dodaje Brlošić. Jakovina se obvezao primiti i otkupljivače i prerađivače pšenice, a vezano uz njezinu cijenu istaknuo je da je ona ipak stvar tržišta, iako i on drži da je 1,05 kn za kg žita premalo.

- Nisam iznenađen izostankom rješenja za naše zahtjeve jer Jakovina nije taj koji odlučuje. U Vladi odlučuje ministar Slavko Linić, no on nema razumijevanja za poljoprivredu i seljake. Vlada je silni novac uložila u brodogradilišta, sanirala pa prodala banke, sanirala pa jeftino prodala kombinate, seljak nikada nije tražio da ga se sanira, no neće dopustiti ni da se ispod njega reže grana za koju se drži i uzme 35 posto poticaja - izjavio je nakon izostanka dogovora čelnik ZUSSB-a Antun Laslo.

Suzana ŽUPAN
JAKOVINA: ISPLATILI SMO KOLIKO SMO IMALI NA RASPOLAGANJU

- Ministarstvo je isplatilo 2,4 milijarde kuna poticaja, odnosno onoliko koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi proračun. Poticaj nije plaća seljaka. Manji dio proizvođača prosvjeduje, a najveći broj proizvođača pošteno radi svoj posao“, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na jučerašnjem sastanku. Ponovio je da pritisci i ucjene nisu način rješavanje problema te je dogovorio novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.(Z.R.)

okvir 2
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike