Ekonomija
AGENCIJA ZA ZEMLJIŠTE OTVORILA ISPOSTAVU U OSIJEKU

U jesen kreće priprema novog zakona o komasaciji
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.

Zavod za tlo u Osijeku na Vinkovačkoj (zgradi bivšeg IPK Poljoprivredno-znanstvenog centra - PZC-a) gdje trenutno radi 30-ak djelatnika, pripojen je Agenciji za poljoprivredno zemljište te je tako otvoren prvi od predviđena četiri područna ureda.

Preostali područni uredi Agencije za poljoprivredno zemljište bit će najvjerojatnije, kako doznajemo od Vesne Gantner, pomoćnice ministra poljoprivrede, u Slavonskom Brodu, Splitu i Puli.

Valja podsjetiti da je Agencija za poljoprivredno zemljište osnovana 2009. a s radom u pravom smislu započela početkom prošle godine.

- U Agenciji su zadnjih mjeseci radili punom parom svaki vikend i gotovo danonoćno te su u mjesec dana sklopili 2.950 ugovora o privremenom raspolaganju za više od 50.000 hektara državne zemlje na pet godina, a pretežito je tu riječ o zemljištu koje se obrađivalo na tzv. potvrde ili zemljištu za koje je istekao ugovor o zakupu - kaže Vesna Gantner.

Agenciji za poljoprivredno zemljište tek sada, kako smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, predstoji puno posla jer se ne odustaje od namjere što bržeg stavljanja u funkciju još milijun hektara zemljišta i to s područja cijele Hrvatske. Kako navodi Vesna Gantner, od sada bi se do poljoprivrednog zemljišta trebalo dolaziti i znatno brže, ali i jednostavnije.

- Potrebna dokumentacija svedena je na minimum, a priznavat će se i e izvadak, odnosno vlasnički list i posjedovni list s interneta, što će značiti i manji trošak - kaže Gantner.

U cilju okrupnjavanja zemljišnih posjeda država ove jeseni kreće u pripremu novog zakona o komasaciji. Okrupnjavanjem zemljišta, kako se smatra, poljoprivredna proizvodnja moći će se organizirati na znatno isplativiji način.

Kako navodi Vesna Gantner, u Hrvatskoj je prosječna veličina zemljišnih posjeda 5,6 hektara dok je u ostalim zemljama Europske unije prosjek 20 hektara. Ono što je posebno zanimljivo jest da Hrvatska još uvijek ima na snazi Zakon o komasaciji koji je kreiran početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Zdenka RUPČIĆ

2.950

ugovora o zakupu sklopljeno je zadnjih mjeseci

50.000

hektara državne zemlje koje se obrađivalo na potvrde dano je u zakup na pet godina

AGENCIJI ŠIROKE OVLASTI

Inače valja istaknuti i da je od stupanja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu Agencija za poljoprivredno zemljište dobila široke ovlasti ne samo raspolaganja poljoprivrednim zemljištem već i zemljištem za ribnjake, a brinut će se i o održavanju tog istog zemljišta. Također je u planu ustrojavanje Informacijskog sustava u kojem će prvi put biti evidentirano zemljište i svi podaci vezani uz njega, praćenje Gospodarskog programa, zakup zajedničkih pašnjaka, prodaja i zamjena zemljišta. Formirat će se i Zemljišni fond u koji će ući poljoprivredno zemljište koje Agencija kupi, zamijeni, te neobrađeno poljoprivredno zemljište.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike