Osijek
UBODI NA NARKOMANSKU IGLU

Dr. Perić: Kontakti sa zaraženom krvi češći su nego što se misli
Objavljeno 22. srpnja, 2013.

Iako roditelji djece koja su se u razmaku od samo nekoliko dana ubola na narkomansku iglu - 4-godišnja djevojčica u dvorištu dječjeg vrtića u Osijeku, a trogodišnjak u pješčaniku u Privlaci - za sada mogu biti mirni po pitanju razvoja zaraznih bolesti, neizvjesnosti nije kraj.

Naime, prva testiranja na hepatitis C i B pa i na HIV pokazala su negativne rezultate, no inkubacija za HIV, upozorava dr. Ljiljana Perić, pročelnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a, traje dugo, dok je testiranja na hepatitis nužno napraviti i nekoliko puta u određenom razdoblju.

- Na taj je način moguće prenijeti spomenute zarazne bolesti, no moram naglasiti da je mogućnost infekcije zapravo vrlo mala. U određenim klimatskim uvjetima virus ugiba i vjerojatnost da se osoba zarazi vrlo je mala. No, ako je do uboda došlo, nužno je izvaditi sve markere i evidentirati slučaj te potom ponoviti postupak za pola godine - pojasnila je dr. Perić.

Narkomanskoj igli, u svakom slučaju, nije bilo mjesto u vrtićkom dvorištu i u pješčaniku na plaži. Dr. Perić također napominje da postoji niz drugih situacija kada je također moguće doći u kontakt sa zaraženom krvi. Teorijski, pri pomoći osobi koja krvari nakon pada, prilikom zavijanja rane, također je moguće doći u kontakt s mikroorganizmima, no dr. Perić umiruje situaciju naglasivši kako virus ugiba pri visokim temperaturama.

- Događa se i da se zdravstveni djelatnici ubodu na iglu, no postotak infekcija nakon uboda vrlo je mali, gotovo zanemariv. Hepatitis B i C kao i HIV prenose se krvlju, i to najčešće korištenjem zajedničkih igala među ovisnicima, zbog čega su oni populacija s visokim udjelom ovih infekcija - ističe dr. Perić. M. Mihelić

Udruga Neovisnost prikupljat će odbačene narkomanske igle

Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge Neovisnost, kaže kako ubodi na odbačenu narkomansku iglu mnogo gore zvuče nego što su doista opasni, no svakako upozorava da treba raditi na tome da se infektivni otpad ukloni s ulica.

- Poznate su nam lokacije gdje se okupljaju osobe koje intravenozno koriste igle. Iako je riječ uglavnom o napuštenim prostorima gdje nema djece, ovih ćemo dana provesti akciju prikupljanja odbačenih šprica i igala i očistiti te prostore - najavio je Mišetić.

Možda ste propustili...