Novosti
ISHOD PREGOVORA - RAD ILI ŠTRAJK

Krenu li medicinske sestre i tehničari u
štrajk, zdravstveni sustav će se urušiti?
Objavljeno 20. srpnja, 2013.
Dr. Juzbašić ističe kako posve sigurno nitko od pacijenata neće ostati bez nužne zdravstvene skrbi

Medicinske sestre i tehničari novim su Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja sklopljenim 5. srpnja na razini države ponovno prevareni - rezolutna je Marica Stanić, predsjednica Osječko-baranjske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Predstavnica Sindikata podsjeća na to kako su medicinske sestre pristale da im se ukinu božićnica i regres pod uvjetom da im se ne dira plaća, ali im je potom promijenjen koeficijent zbog čega su plaće dijelom pale, potom je Vlada ponovno obećala kako plaće neće dirati, ali je sada ukinula stari kolektivni ugovor i samim time plaće su opet pale. Medicinski djelatnici ovo drže prijevarom.

1.250 štrajkaša iz Osijeka

- U KBC-u Osijek sestrama su plaće manje od 10 do 25 posto, ovisno o radnom mjestu, stažu i uvjetima rada. Posla je sve više, sve je više bolesnih, a sestara je sve manje. Već nam se godinama ne plaća ni prekovremena satnica koja se gomila, sestre su izmorene, iscrpljene i sve im je teže. Nisu to problemi od jučer, ali uvjeti su sve lošiji i medicinske sestre se s ovim neće pomiriti. Sestre i tehničari KBC-a Osijek, a njih je oko 1.250 pridružit će se nacionalnoj akciji, odnosno štrajku zbog nasilnog smanjivanja plaća i ukidanja stečenih prava - poručila je Stanić.

Recimo kako je prosječna plaća medicinske sestre u KBC-u Osijek bila oko 5.500 kuna, a sada se spustila na oko 5.200 kuna. No sestre napominju kako je riječ o iznimno iscrpljujućem fizičkom i psihičkom poslu te velik broj mlađih sestara s kraćim stažem ima plaću i ispod ovog iznosa.

Ovisi o pregovorima

Predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara u Općoj županijskoj bolnici Našice Harolt Placento kazao je kako ne može ništa komentirati jer još nema službenu informaciju. “Samo je najavljena mogućnost općeg štrajka, ali službene odluke nema. U subotu je sastanak u Zagrebu i tada će se donijeti odluka ide li se u štrajk ili ne”, rekao je Placento. Sukladno toj odluci, dodao je Placento, postupit će sindikat medicinskih sestara i tehničara u našičkoj bolnici. Kako doznajemo od nekolicine liječnika Opće bolnice Virovitica, upitan je štrajk u toj ustanovi, a sve ovisi o postupku pregovaranja. Od dr. Marijane Živko, sanacijske upraviteljice, doznajemo da ne raspolaže informacijama o tome hoće li biti štrajka u OB Virovitica ili ne.

- Koliko je meni poznato, traju pregovori s ministrima Ostojićem i Mrsićem i ne raspolažem informacijama hoće li se štrajkati ili ne - poručila je dr. Živko.

Medicinske sestre i tehničari Virovitice čekaju odluku Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i ako se krene sa štrajkom, odmah će se odazvati – doznajemo u virovitičkoj Općoj bolnici. I predsjednik podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci Željko Teklić navodi kako će postupati u dogovoru sa središnjicom.

N.Z.EBERHARD/S.FRIDL/S.KADIĆ/S.BUTIGAN/H.KUSIK
POŽEGA SPREMNA NA ŠTRAJK

O najavljenom mogućem generalnom štrajku liječnika i medicinskog osoblja komentar smo dobili i od dr. Igora Ivanovića, povjerenika liječničkog sindikata Opće županijske bolnice u Požegi: “Želimo da nam se vrati kolektivni ugovor s poslodavcem za koji smatramo da je neopravdano srušen. Prva akcija koju ćemo provesti bit će opoziv suglasnosti na prekovremeni rad iznad 48 sati tjedno koji smo potpisali zbog nedostatka stručnog osoblja spašavajući sustav. U zemljama EU postoji samo redovni rad i prekovremeni rad koji se, prema kolektivnom ugovoru, adekvatno i plaća. OŽB Požega zapošljava devedesetak liječnika specijalista i zajednički stav je taj, da ako do dogovora s poslodavcima ne dođe u roku od tri tjedna, da se krene u pripremu generalnog štrajka liječnika i medicinskih sestara”, rekao je dr. Ivanović. Povjerenica strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Nela Petrović mogući štrajk djelatnika nije željela komentirati.

Pacijenti neće biti zakinuti

Predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata za Vinkovce i Županju dr. Zvonimir Juzbašić kaže kako liječnici ne mogu biti zadovoljni situacijom oko neplaćanja prekovremenog rada. Ako do štrajka liječnika dođe, dr. Juzbašić ističe kako posve sigurno nitko od pacijenata neće ostati bez nužne zdravstvene skrbi. Dodao je i kako je liječnicima vrlo teško štrajkati upravo zbog brige za pacijente. U sindikalnoj podružnici navode međutim, i kako pitanje plaćanja prekovremenog rada nije jedini razlog za nezadovoljstvo, te pritom spominju da je dokinuto niz drugih prava reguliranih u kolektivnom ugovoru kojeg je sud proglasio ništetnim – lošije priznati uvjeti rada liječnicima, pitanje obavezne edukacije liječnika, obvezni pripravnički staž...

Nakon subotnjeg sastanka (20. srpnja) u Zagrebu moglo znati hoće li biti štrajka

5.500

kuna bila je prosječna plaća medicinske sestre u KBC-u Osijek, sada je oko 5.300 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike