Novosti
POVRĆE SKUPLJE 19%

Poskupjelo 79 proizvoda, a pojeftinio samo jedan
Objavljeno 18. srpnja, 2013.
Po cijenama hrane Hrvatska je 18. u EU, ali nam je kupovna moć samo 61% prosjeka Unije

Vezani članci

PRORAČUN NE MOŽE PODNIJETI NIŽI PDV

Zasad ništa od jeftinijih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj

Iako joj je kupovna moć na razini 61 posto u odnosu na građane Europske unije, Hrvatska ima europske cijene hrane.

Uz taj poražavajući podatak potrošačke cijene u lipnju veće su za dva posto na godišnjoj razini, pokazali su novi podaci Državnog zavoda za statistiku. Rast cijena prehrambenih proizvoda najviše je pogodio povrće koje je skuplje za 18,9 posto i voće koje je poskupjelo 12,6 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku vidljiv je i rast cijena ugostiteljskih usluga pa su tako cijene hrane i pića u ugostiteljskim objektima veće u prosjeku za 1,4 posto godišnje, a usluga smještaja za 5,4 posto godišnje. Cijene odjeće niže se u prosjeku za 2,7 posto. "U sljedećim mjesecima očekujemo zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije. Bez oporavka gospodarstva pritisaka na rast cijena nema, a s druge strane, ulaskom u Europsku uniju trebalo bi doći i do pojeftinjenja određenih proizvoda i usluga (primjerice, komunikacijskih usluga)," kažu analitičari Raiffeisen banke.

31 posto na hranu

Prema izračunu portala Supermarketi.info, u Hrvatskoj je na godišnjoj razini postavljen novi trend – zabilježeno je poskupljenje 79 proizvoda dok je pojeftinio samo jedan i to krastavci. U godinu dana cijene pojedinih artikala porasle su od 40 do čak 60 posto.

- I do sada, prema podacima DZS-a, najveća stavka obiteljskog budžeta, čak 31 posto, odlazi na hranu, a prema izračunima potrošačke košarice NHS-a penje se čak i do 40 posto. A prihodi kućanstva ostaju isti ili padaju. Loša gospodarska politika rezultira lošom poljoprivrednom politikom, a ne postoji ni kontinuitet potpora. Hrvatska od svih zemlja u okruženju ima najveću stopu PDV-a, država bi trebala spustiti PDV na hranu - smatra predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever i dodaje da većina građana štedi na hrani kako bi mogla platiti račune za plin, struju...

Jeftinije meso

Podaci Eurostata za prošlu godinu pokazuju da su meso i mesne prerađevine u Hrvatskoj čak 25 posto jeftiniji nego u EU, a šećer, konditorski proizvodi i sladoled su oko deset posto iznad prosjeka. Osim mesa, niže od prosjeka su cijene voća i povrća (87 posto), kruha i žitarica (94 posto), ribe (96 posto) te mlijeka, sira i jaja (97 posto prosjeka EU). Više od prosjeka, i to za tri posto, su cijene ulja i masti. Riječ je o istraživanju kojim se prate cijene oko 500 proizvoda u četiri osnovne grupe - hrana, bezalkoholna i alkoholna pića i duhan. Zahvaljujući razmjerno jeftinom duhanu, koji je na 57 posto prosjeka EU, ukupni indeks cijene u Hrvatskoj je 71 posto prosjeka EU. No, cijene bezalkoholnih i alkoholnih pića su iznad prosjeka EU, na 108 odnosno 103 posto prosjeka, dok su cijene hrane na 90 posto prosjeka, po čemu Hrvatska zauzima 18. mjesto među članicama EU.

Eduard SOUDIL
uzme li se u obzir kupovna moć, njemačka je jeftinija

Uzmu li se u obzir cijena hrane i kupovna moć, građani Hrvatske za prehranu moraju izdvojiti znatno više novca nego Europljani iz zemalja u kojima je hrana skuplja nego u Hrvatskoj. Naime, BDP mjeren prema kupovnoj moći po stanovniku za Hrvatsku u 2012. iznosio je 15.600 eura, za što se, prema izračunu Eurostata, moglo kupiti 255 prosječnih košarica, dok je u Njemačkoj moguće kupiti h 295 košarica. To znači da su cijene u 'skupoj' Njemačkoj realno 15 posto niže nego u Hrvatskoj kada se u obzir uzmu prihodi Nijemaca.

Najjeftinije je u Poljskoj

Najjeftiniju hranu u Europskoj uniji - čak 40 posto ispod prosjeka - ima Poljska. Od naših susjeda, hrana u BiH i Crnoj Gori je na 75 posto prosjeka EU, Srbiji 70 posto, Mađarskoj 80 posto, a Sloveniji 98 posto. Austrija i Italija su 21 odnosno 13 posto iznad prosjeka EU. Najskuplja hrana u Europi je u Norveškoj i Švicarskoj (84 odnosno 59 posto iznad prosjeka EU), a slijedi Danska (39 posto iznad prosjeka). Najjeftinija alkoholna pića u EU ima Bugarska - 67 posto prosjeka EU, a najjeftiniji duhan u EU je u Mađarskoj (52 posto prosječne cijene u EU).

31%

prihoda kućanstva, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, troše na hranu

Najave da će Hrvatska ulaskom u EU profitirati jeftinijim cijenama hrane tek se trebaju obistiniti

Možda ste propustili...

PREDLOŽILI RASPISIVANJE USTAVOTVORNOG REFERENDUMA

Most traži referendum o zastupnicima nacionalnih manjina

ZBOG SUMNJE NA KORUPCIJU UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK MINISTRICE KULTURE

Obuljen Koržinek: Priopćenje EPPO-a potvrđuje da smo spriječili prijevaru

Najčitanije iz rubrike