Novosti
VLADA POMAŽE GRAĐANIMA

Novi zakon smanjuje kamate na kredite
Objavljeno 18. srpnja, 2013.

ZAGREB - Vlada bi danas trebala prihvatiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju prema kojima će banke svim korisnicima kredita u "švicarcima" kamatu morati vratiti na početnu ako je franak narastao za 20 posto od trenutka kad su podigli kredite. Da bi te odredbe i stupile na snagu, morat će ih potvrditi i Sabor, što znači da treba čekati jesen. Za neke će građane to značiti i do 30 posto nižu kamatu na kredite u "švicarcima".

Ministarstvo financija predlaže i da se ubuduće kod ugovaranja promjenjivih kamata potrošaču jasno mora predočiti "formula" prema kojoj će se kamata mijenjati.

Naknade banaka za izračun kredita više neće moći biti proizvoljne, niti će biti postotak od iznosa kredita, nego će morati biti vezane uz stvarni trošak odobravanja kredita. Uz to se zabranjuje vođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu. Ministarstvo financija već je ranije odustalo od najave ograničavanja minusa po tekućim računima građana na iznos jedne mjesečne plaće, a sadašnjim prijedlogom zakona banke jedino sprječavaju da građanima preko noći ukinu minus i traže njegovo pokrivanje.(J.Ma.)

Možda ste propustili...

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

35 zastupnika stavilo mandat u mirovanje ili dalo ostavku

EKONOMSKE PROGNOZE EUROPSKE KOMISIJE

Hrvatska bi trebala imati drugi najveći rast u EU-u

PRIJE PREDSTAVLJANJA NOVE VLADE

Oporba ponovila da se radi o prevari birača