Ekonomija
ISTRAŽIVANJE KONZULTANTSKE TVRTKE DELOITTE POKAZUJE:

Financijski direktori hrvatskih tvrtki neskloni su rizicima
Objavljeno 16. srpnja, 2013.

ZAGREB - Financijsko i operativno restrukturiranje prioritet je za čak 26 posto financijskih direktora u Hrvatskoj. To je pokazalo najnovije "Istraživanje stavova financijskih direktora u Srednjoj Europi" koje je Deloitte proveo u proljeće 2013., a njime su obuhvaćeni financijski direktori najvećih tvrtki u 13 zemalja Srednje Europe, među kojima su Albanija, Kosovo, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Mađarska, Litva, Latvija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija. Usto, čak 63 posto ispitanika izjavilo je da će im ove godine restrukturiranje donekle biti prioritet.

Osim restrukturiranja, financijski direktori u Hrvatskoj bit će fokusirani i na rast prihoda na postojećim tržištima te na smanjenje izravnih troškova. Iako su im investicije i dalje pri dnu ljestvice prioriteta, udio ispitanika koji navodi da će tijekom ove godine biti usmjeren na investicije narastao je u odnosu na prethodno istraživanje s 28 na 39,5 posto.

- Ovakvi nalazi ne čude, s obzirom na to da je spremnost na poduzimanje rizika niska (18,4 posto) i da ni jedan financijski direktor u Hrvatskoj ne predviđa rast BDP-a, te smatraju da će nezaposlenost i ove godine rasti - kazao je Juraj Moravek, partner u Deloitteovom Odjelu revizije.

Istraživanje je pokazalo da se smanjio udio financijskih direktora koji smatraju da je financijska perspektiva njihove tvrtke bolja nego prije pola godine. Dok je u prošlom krugu istraživanja gotovo polovina ispitanika s optimizmom promatrala financijsku perspektivu svoje tvrtke, sada je takvih samo 42 posto.

- Iako je optimizam opao u odnosu na prethodno istraživanje, ispitanici iz Hrvatske prednjače pred onima iz Srednje Europe, izuzevši Latviju, po udjelu izrazito optimističnih kojih je u ovom krugu 16 posto - navela je Sanja Petračić iz Deloittea.

- U pogledu makroekonomskih kretanja, smanjio se udjel financijskih direktora najvećih tvrtki u Hrvatskoj koji očekuju nastavak recesije – sada ih je 42 posto, dok je krajem 2012. više od polovine njih predviđalo nastavak pada. S druge strane, većina ispitanika u 2013. očekuje stagnaciju, dok nitko nije predvidio rast BDP-a koji bi premašio 1,5 posto - naveo je Moravek.

Uz sve to, čak 73,7 posto hrvatskih financijskih direktora navelo je kako u idućoj godini očekuje porast stope nezaposlenosti. N.Vukadinović

73,7%

hrvatskih financijskih direktora očekuje porast stope nezaposlenosti u idućoj godini

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike