Novosti
OBRAČUN S LOBIJEM

Cigarete kunu skuplje nego što piše na markici
Objavljeno 3. srpnja, 2013.
Uskoro markice na cigaretama više neće ni sadržavati cijenu

OSIJEK - “Zašto plaćam cigarete po novoj cijeni kada na kutiji još piše stara cijene?”, pitanje je s kojim su se jučer, uz kraću raspravu s kupcima, suočavali i prodavači u osječkim kioscima. Kupci su se, naime, neugodno iznenadili kada su dobili cigarete s jednu kunu nižom cijenom istaknutom na markicama, nego što su ih sekundu ili dvije ranije platili. Rezultat je to obavijesti koja je stigla na sva prodajna mjesta Tiska u kojem stoji da će u cjenicima PC blagajne biti promijenjene sve cijene cigareta za svu zalihu koja je na prodajnim mjestima, za sve serije cigareta. Promjena cijena tako se provodi bez obzira na cijenu koja je otisnuta na kutiji. U spomenutom priopćenju stoji da sve cigarete treba prodavati prema novim cijenama sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama. Uskoro će proizvođačima cigareta Vlada nametnuti još jednu izmjenu, tako što markice na cigaretama više neće ni sadržavati cijenu, a sve u cilju sprječavanja duhanskog lobija da zaobiđe poskupljenje cigareta i zakine državni proračun.

Cilj je da se proizvođačima duhana učini neisplativim gomilati zalihe kako bi cigarete i nakon povećanja trošarina, odnosno nakon poskupljenja, prodavali po starim cijenama. Proizvođači su prije svakog povećanja trošarina tražili od Ministarstva financija veći broj markica po starim cijenama i onda određeno vrijeme nakon poskupljenja prodavali cigarete po nižim cijenama, pa je država ubirala nižu trošarinu i porez.

Iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača kažu da im telefoni, s upitima nezadovoljnih građana, ne prestaju zvoniti. “Takva odluka je kršenje prava potrošača po Zakonu u potrošačima koji imaju pravo proizvod kupiti po cijeni istaknutoj na ambalaži. Dokle god su u prometu markice sa starim cijenama, one moraju biti krajnje za potrošače. Uredba je donesena, ali smatramo da nije korektna, jer time se dijametralno krši Zakon o potrošačima”, poručili su iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača. I.Mihaljević

Prema Zakonu o potrošačima, trgovac se mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene i uvjeta prodaje

Možda ste propustili...