Kultura
PROJEKT AGENCIJE ZA OBNOVU TVRĐE

Uređenje pretprostora ispred Vodenih vrata otkrilo je pravu visinu bedema
Objavljeno 28. lipnja, 2013.

OSIJEK - Prezentacija projekta “Ambijentalna rehabilitacija povijesnog prostora Vodenih vrata” održana u Arheološkom muzeju u Osijeku, rezultat je opsežnih radova na sanaciji, uređenju i revitalizaciji očuvanog dijela gradskih bedema Tvrđe, koju je provela Agencija za obnovu osječke Tvrđe. Valerija Vuković Kondža, v. d. ravnateljice Agencije, kaže kako je istražnim radovima, koji su u povodu 300. godišnjice gradnje Vodenih vrata pokrenuti 2010. godine, posebna pozornost skrenuta na povijesnu, ali i ambijentalnu i urbanističku vrijednost pretprostora neposredno ispred Vodenih vrata.

“Rezultati arheoloških istraživanja potaknuli su nas na daljnje korake, a cilj je projekta obnova i revitalizacija same Tvrđe, odnosno Vodenih vrata. Osim ambijentalne i spomeničke obnove povijesnog prostora predulaza u barokni grad – tvrđavu, projekt obnove lunete istovremeno predstavlja i optimalno tehničko rješenje za odvodnju oborinskih voda te prezentaciju središnjeg dijela zidina u njihovoj izvornoj visini”, rekla je Velerija Vuković Kondža.

Dotadašnji urbanistički pasivan prostor pred Vodenim vratima ovim se projektom iznova aktivira u suvremenoj funkciji kao ambijentalno odmorište, i to upravo na mjestu koje danas najizrazitije istovremeno iskazuje i tvrđavski (vojni) i civilni karakter povijesne jezgre grada Osijeka. I. Mihaljević

Možda ste propustili...

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike