Ekonomija
U EU NA CIJENU MLIJEKA UTJEČE HRANA KOJU JE STOKA JELA

Od 1. srpnja otkup druge klase mlijeka po 20% nižoj cijeni
Objavljeno 22. svibnja, 2013.

KUTJEVO – Uzgojno-poslovno-obrazovni centar Simentalac i upravitelj ustanove, mr. sc. Miroslav Kovač, organizirali su u prostorijama Centra predstavljanje načina rada austrijske OM – Obersteirische Molkerei e Geinz zadružne mljekare, koja okuplja oko 1.500 proizvođača mlijeka iz Gornje Štajerske.

Austrijsku zadružnu mljekaru požeškim je mljekarima predstavio Friedrich Gruber, a situaciju oko organizacije otkupa i kvalitete mlijeka u Austriji hrvatskim je mljekarima prikazao Willi Redberger, direktor uzgoja muznih krava i proizvodnje mlijeka Gornje Štajerske.

Uz način rada u uzgoju stoke domaće je mljekare zanimao i sustav austrijskih državnih poticaja, kao i pravila pri otkupu druge klase proizvedenog mlijeka.

– Od naših se mljekara otkupljuje i druga klasa mlijeka, no s 10 - 20 posto nižom otkupnom cijenom. Mlijeko proizvedeno kod nas u postotku je 99,01 posto prvoklasni proizvod, čija je otkupna cijena 35 eurocenti plus porez, koji iznosi 12 posto. Zakon određuje u kojoj je klasi poreza OPG svakog pojedinog proizvođača, tako da manji proizvođači porez ne moraju vratiti državi. Veliki proizvođači dio poreza vraćaju, a dio mogu uložiti u razvoj gospodarstva. Kada je riječ o državnom poticaju, sve ovisi o europskom programu, kojega se svaki proizvođač mora pridržavati. Proizvođači trenutačno dobivaju pet eurocenti pomoći po proizvedenoj litri mlijeka, a državni poticaj uvijek dolazi na vrijeme. Proizvode se različite vrste mlijeka, a pri otkupu se gleda je li stoka za hranu dobivala silažu ili sijeno. Hrana kojom je proizvođač hranio stoku u konačnici utječe i na otkupnu cijenu mlijeka – rekao je, između ostaloga, Willi Redberger, dodavši da se te pojedinosti pravno reguliraju ugovorom između proizvođača i mljekare koja mlijeko otkupljuje.

Hrvoje KUSIK

Veliki austrijski proizvođači dio poreza vraćaju, a dio mogu uložiti u razvoj

1.500

proizvođača mlijeka iz Gornje Štajerske udružilo se i osnovalo mljekaru

35

eurocenti otkupna je cijena mlijeka najviše klase u Austriji

5

eurocenti pomoći po proizvedenoj litri mlijeka dobiju austrijski farmeri

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike