Sport
TRAŽI SE TRENER “BIJELO-PLAVIH”

Glavni kandidati su: Tomo Steinbrückner i Ivica Kulešević?
Objavljeno 15. svibnja, 2013.
Spominju se još imena Davora Rupnika, Stjepana Čordaša i aktualnog trenera Žitnjaka

Vezani članci

SMJENA DVA KOLA PRIJE KRAJA

Stanku Mršiću otkaz, Žitnjak v.d. do kraja sezone

PONOVNO JE DOBIO PRILIKU BITI TRENER OSJEČKOG PRVOLIGAŠA

Žitnjak: Želja mi je pokazati da NK Osijek zna igrati

MRŠIĆ NIJE KRIO RAZOČARANJE

Dobro znam tko je kolovođa moje smjene

Nadzorni odbor NK Osijek odlučio je prolongirati imenovanje trenera za novu sezonu. Smjena Stanka Mršića dogodila se naglo, pa nije bilo vremena za mirno promišljanje o tome kome će se u ruke dati momčad u budućnosti.

NK Osijek stigao je do osjetljive točke. Juniorska generacija igrača je odlična i od nje se očekuje da postane temelj na kojem će se stvarati momčad sljedećih nekoliko godina. Upravo zbog toga je izbor trenera, kojem će biti povjerena transformacija tih mladih igrača iz juniorskog u seniorski nogomet, iznimno osjetljivo pitanje.

Dvojica u prednosti

U klubu su odlučili osim igrača promovirati i vlastiti stručni kadar. Dosad smo bili svjedoci da se domaći kadar olako trošio, a kad bi došao netko sa strane, imao bi mnogo veći kredit. Dakle, podrška domaćem treneru trebala bi biti i konkretna. Točnije, neke stvari treba pretrpjeti. Već ti osnovni uvjeti natječaja za novog šefa struke suzili su izbor. U ovom trenutku, ako gledamo čisto stručne i rezultatske pokazatelje, jedino logično rješenje bio bi Tomislav Steinbrückner. Jednu generaciju igrača već je podignuo na noge. Riječ je o „klasi 88-89“. U jesen 2009. pod njegovim vodstvom igrao se nogomet u kojem se postizalo više od dva pogotka po susretu, a u Gradskom vrtu taj je prosjek bio i veći. Osim toga Vidu je etablirao u čovjeka od 2,5 milijuna eura, Kneževića se u to vrijeme također transferiralo za lijep novac, od Šorše je stvorio temeljni kamen momčadi, a Jugović i Miličević igrali su najbolji nogomet u svojim karijerama. Najjači protukandidat Steinbrückneru je trener juniora Ivica Kulešević. Iza sebe ima tri finala Kupa (jedan osvojen trofej, nap.a.) i visoke plasmane s tom generacijom igrača, koja dolazi u seniore. To se ne smije podcijeniti ni slučajno, ali treba imati u vidu da on nema iskustva u vođenju seniorske momčadi i to mu može biti uteg. Zanimljivo je da nikada nije bio ni asistent u seniorskoj momčadi. Ipak, po svim pokazateljima njih dvojica bit će “u finalu drugog kruga”. Konačna odluka neće biti laka.

Realno postaviti ambicije

U krugu kandidata spominju se još neka imena, poput Davora Rupnika, a ne treba isključiti ni mogućnost da se Žitnjak iz privremenog pretvori u stalno rješenje. Uostalom, prošlog proljeća, kada je sjeo na klupu Osijeka, i Stanko Mršić bio je v.d., pa je ostao godinu dana. U izboru trenera jedno mora biti kristalno jasno. Osijek ne treba trenera-lovca na rezultat, on treba razvojnog stručnjaka koji će stvarati momčad i igrače. To bi trebala biti misao vodilja i zato bi Steinbrückner trebao imati blagu prednost pred Kuleševićem. On je taj posao već jednom obavio. Na kraju, koga god se izabere, pred tog čovjeka ne treba stavljati nerealne ambicije. Osijek je u ovom trenutku igrački i organizacijski na šestom-sedmom mjestu HNL-a. Na stranu tradicija, koja je bogata, ali realnost je nešto drugo. Dinamo, Hajduk, Rijeka, Lokomotiva, Split i Slaven Belupo financijski su, a samim time i logistički i kadrovski, jači. To je stvarnost pa ako se novom treneru postave realne ambicije, bit će mu mnogo lakše raditi i stvarati. Zato odluku koju će donijeti, čelnici kluba trebaju više puta preispitati i prespavati. Ona bi mogla uvelike odrediti budućnost NK Osijek.

Dalibor KELER

TOMISLAV STEINBRÜCKNER

35%

PREDNOST: Najviše iskustva u vođenju prvoligaške momčadi od svih kandidata. Gotovo dvogodišnje iskustvo na klupi te nekoliko godina suradničkog staža u prvoj momčadi NK Osijek. Riječ je o ozbiljnom i studioznom stručnjaku koji zna raditi s mladim igračima.

NEDOSTATAK: Predbacuju mu nedostatak autoriteta, a to je potpuni pogrešno. Nije trener galamdžija. Ugled gradi znanjem i marljivošću.

IVICA KULEŠEVIĆ

35%

PREDNOST: Govori se da je on glavni kandidat dijela ljudi koji izravno odlučuju o budućnosti kluba. Potencijal je potvrdio odličnim rezultatima vodeći kadetsku i juniorsku generaciju, koja će od sljedeće sezone biti u seniorima.

NEDOSTATAK: Neiskustvo u vođenju seniorske momčadi. Imao je peh da čak nije bio ni pomoćnik, što nije zanemarivo u vječno nesređenoj situaciji u Gradskom vrtu.

DAVOR RUPNIK

15%

PREDNOST: Njegove momčadi igraju agresivan nogomet, a to je ono što Osijeku nedostaje. Osim toga, bio je dugogodišnji prvotimac “bijelo-plavih” i jako dobro osjeća NK Osijek.

NEDOSTATAK: Daleko je od „vatre“. Odlučio se samostalno probijati radom, što je ispravan, ali težak put. Ovo je prvi put da ga se spominje kao kandidata za trenera i teško je vjerovati da će odmah proći.

MIROSLAV ŽITNJAK

10%

PREDNOST: Jedini je uz Steinbrücknera osjetio žrvanj prvoligaškog nogometa na klupi. Dugo je u klubu, odlično pozna situaciju i igrače koji dolaze jer je godinama uspješno obnašao dužnost voditelja Škole nogometa.

NEDOSTATAK: Nekako nam se čini da, u ovom trenutku, nema ambiciju biti trener. I sam misli da više može dati na organizacijskom planu.

OSTALI

5%

U priči je spomenut i Stjepan Čordaš, ali prema njemu postoje određeni otpori, koji su, čini se, prejaki. U priču bi mogao ući i Tomislav Rukavina, koji također ispunjava kriterije jer je poniknuo u Gradskom vrtu, a zanat peče kao pomoćnik Krunoslavu Jurčiću u Dinamu.

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

OSJEČKI PARAATLETIČAR IDE NA SP

Županović se priprema za svjetsku smotru u Japanu

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike