Novosti
PROGLASILI SE NENADLEŽNIM

Ni dvadeset godina od presude profesor nije vraćen na posao?!
Objavljeno 13. svibnja, 2013.
Rat dopisima se nastavlja, a Zvonko Šundov danas je u 61. godini života

ZAGREB - Gotovo dva desetljeća od prve domaće pravomoćne presude u korist nekadašnjeg predavača u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu, dr. Zvonka Šundova onemogućen mu je povratak u radni odnos nakon nezakonitog otkaza, i to na nezavidno mjesto, tzv. neraspoređenog radnika. I nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu još iz 2006., kojom je utvrđeno da su mu povrijeđena ljudska prava, odnosno pravo na rad, država se nije udostojila vratiti obespravljenog profesora u školu, a još manje pristati na prijedlog tužitelja o isplati odštete od 20.000 eura.

Za Šundova, doktora filozofije i jednog od "izbrisanih kadrova" s početka devedesetih prošlog stoljeća, koji je predavao Osnove marksizma - Teoriju i praksu samoupravnog socijalizma, nije se našlo mjesta da predaje zamjenske predmete, poput Osnova društveno humanističkih znanosti, Etike odnosno Politike i gospodarstva. Intelektualca s doktoratom i svoj najbolji kadar škola je 1991. proglasila "tehnološkim viškom". U to vrijeme Šundov, inače, rođeni Đakovčanin, bio je proučavatelj klasične njemačke filozofije, koji se nije dao uvući u dnevnu politiku. Bio je i mladi znanstveni suradnik Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Presudom Općinskog suda u Zagrebu od 20. studenoga 1995. godine br. Pr-1577/95 jasno se kaže: “Naime, što je sud poništio nezakonite odluke tuženika (Škole, nap.a.) posljedica takve sudske odluke jest da se tužitelj vraća u radnopravni status koji je imao prije donošenja osporenih odluka”, ističe se u presudi sutkinje Gordane Filipović, koja se poziva na prethodnu odluku istog suda od 10. listopada 1994. i utvrđuje ništavnost otkaza od 13. prosinca 1991.

Stvarni motivi višegodišnjeg odbijanja provođenja pravomoćnih presuda nisu jasni. Sud u Strasbourgu utvrdio je da je tužena RH nepotrebno odugovlačila sa sudskim postupkom - ukupno osam godina. Matična škola tvrdi da je presuda, zapravo, u njihovu korist, a resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svojim dopisima smatra se nenadležnim. Ministarstvo uprave u predmetu Šundov 5. studenoga 2012. upozorava na čl. 3. Zakona o prosvjetnoj inspekciji i podsjeća ih da prosvjetna inspekcija provodi nadzor uz primjenu zakona i propisa pa i zasnivanje i prestanak radnog odnosa te ostvarivanje prava iz radnog odnosa. Rat dopisima i podnescima se nastavlja a tužitelj je danas u 61. godini života.

Paradoksalno, Ministarstvo znanosti imalo je potpuno drukčije mišljenje 1995. godine. Tadašnji pomoćnik ministra znanosti Stjepan Lice poslao je školi i tadašnjem ravnatelju Ivi Klariću nalog s jasnom uputom da se Zvonka Šundova vrati u status neraspoređenog djelatnika, sukladno s presudom. Škola se na to oglušila. Reagirala je i prosvjetna inspekcija i 1996. godine prijavila školu DORH-u zbog neispunjavanja sudske presude. Elektrotehnička škola u Zagrebu od lani ima novog ravnatelja, Renata Matejaša, koji također smatra da Šundov nema pravnih osnova za povratak na radno mjesto.

Vanja VESIĆ
AGONIJI NEMA KRAJA

- Dva desetljeća ove muke koštalo me zdravlja i živaca. Agoniji kao da nema kraja. Imao sam i tu nesreću da sam nedugo nakon otkaza završio na ulici. Nakon teške rastave braka nisam imao kamo. Izgubio sam posao, prihode, stan. Živio sam na glavnom kolodvoru, poput beskućnika. Da, teško je to zamisliti, da bijeli papir i penkalu zamijenite starim novinama i prljavom klupom. Bila je to neka druga filozofija, filozofija preživljavanja. Budete gladni, najviše gladni pravde. I onda kad sam se najmanje nadao, osmjehnula mi se sreća. Upoznao sam divnu osobu, moju današnju ženu. Ona me spasila s ulice i odvela u svoj dom - ispričao nam je Šundov.

Presudom Suda u Strasbourgu iz 2006. utvrđeno je da su prof. Šundovu povrijeđena ljudska prava

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike