Novosti
PROJEKT KOJI FINANCIRA EUROPSKA UNIJA

Za razminiranje područja Belišća, Petlovca i Draža tri i pol milijuna eura
Objavljeno 10. svibnja, 2013.

Vezani članci

SAJAM “HUMANITARNO RAZMINIRANJE”

Bez donacija život uz mine i nakon 2019. godine

OSIJEK - Ugovor o razminiranju vrijedan 3,5 milijuna eura jučer su potpisali predstavnici Osječko-baranjske županije, Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Istraživač koja je nositelj posla. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, kroz IPA projekt prekogranične suradnje s Mađarskom, kojim će se u Hrvatskoj od mina očistiti 1,6 kvadratnih kilometara sumnjive površine. Riječ je o području Belišća, Petlovca i Draža.

- Prostor se čisti ponajprije zbog sigurnosnih razloga, a onda i iz gospodarskih, jer će se površine moći koristiti. Projekt nudi i važnu mogućnost za stjecanje znanja i iskustava potrebnih za daljnje financiranje razminiranja kroz EU fondove. Radovi počinju idući tjedan, a završetak je planiran za kolovoz ove godine. No, značajno je istaknuti da je projekt krenuo još u rujnu 2009. godine, rekao je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

Direktor Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić naglasio je kako je RRA još 2009. lobirala da se Hrvatska nađe na popisu prioritetnih zemalja u smjernicama za protuminske aktivnosti EU. “Prije smo razminiranje mogli dobiti kao potkomponentu nekog drugog projekta, a sada je razminiranje projekt sam za sebe i tako se aplicira,” rekao je Ribić.

Predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Dijana Pleština oprezno je govorila o roku za dovršetak razminiranje u Hrvatskoj, a radi se o 2019. godini. “Kroz EU fondove novac nam je na raspolaganju, a na nama je da prijavljujemo projekte gdje je razminiranje prioritet. Ništa nije sigurno, pa tako ni 2019. godina, ali uz rad se može i realizirati planirani rok,” rekla je Pleština.

Martin Marolin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, rekao je kako je preostalo još 110,9 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od čega je 73 posto šuma. Zastupnica u Saboru i EU parlamentu Biljana Borzan rekla je da će kao jedini parlamentarac iz Slavonije snažno lobirati za što brže rješavanje problema mina.I.Sekol

DIJANA PLEŠTINA

predsjednica Upravnog vijeća HCR-a

Novac nam je na raspolaganju, a na nama je da prijavljujemo projekte gdje je razminiranje prioritet

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora