Novosti
USKORO OTKLONJENA I POSLJEDNJA PREPREKA

Danska ratificirala ugovor, 16. svibnja će i Njemačka
Objavljeno 2. svibnja, 2013.

Vezani članci

ZAPOČINJE ERA HRVATSKE U EUROPSKOJ ASOCIJACIJI

Još stotinu dana do ulaska Hrvatske u Europsku uniju

ZAGREB/KOPENHAGEN - Danski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski pristupni ugovor te taj posao mora odraditi još samo Njemačka, koja je najavila da će Bundestag to učiniti 16. svibnja. Svečanosti ratifikacije u danskom parlamentu nazočilo je hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Kada hrvatski pretpristupni ugovor ratificira i Njemačka, bit će uklonjena posljednja formalna prepreka hrvatskom ulasku u Europsku uniju 1. srpnja.

Predsjednik Hrvatskog parlamenta Josip Leko prije sjednice danskog parlamenta sastao se s predsjednikom parlamenta Mogensom Lykketoftom.

Jednoglasna ratifikacija dodatno naglašava prijateljske veze između dviju zemalja, izjavio je u Kopenhagenu danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen nakon razgovora s Lekom.

Europska je komisija u ožujku objavila da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve iz svih pregovaračkih poglavlja te su tada pozvane sve članice koje to nisu učinile da što prije ratificiraju hrvatski pristupni ugovor. Posve je jasno da povijesno naklonjena Hrvatskoj Njemačka neće biti nikakva prepreka ulasku Hrvatske u EU. Potvrdio je to nedavno u Zagrebu i voditelj Njemačko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva iz Bundestaga Horst Meierhofer te naglasio da vlada i parlament u Berlinu smatraju da Hrvatskoj nije potreban monitornig nakon ulaska u Uniju. Njemačka je odlučila pričekati s ratifikacijom do završnog izvještaja o našoj spremnosti za ulazak u Uniju nakon najoštrijeg sustava nadzora dosad.

Stav je Njemačke da je Hrvatska u području pravosuđa i vladavine prava spremnija za članstvo nego što su to bile Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 2007. godine. Nijemci posebno naglašavaju hrvatsku spremnost na borbu protiv korupcije i kao primjer navode slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera. (E.S.)

Prijatelji, saveznici i obitelj...

- Danska je rekla “da” hrvatskom članstvu. To je povijesni dan za Dansku i Hrvatsku. Cijeli parlament jednoglasno je glasao za hrvatsko članstvo, što dodatno naglašava naše prijateljske veze - rekao je Nicolai Wammen u izjavi za novinare. Mi smo prijatelji, saveznici, a sada smo i obitelj - istaknuo je danski ministar za europske poslove.

Možda ste propustili...

VAŽNO JE PROPISNO IH ODLAGATI

Baterije sve češći uzrok požara

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji

POLICIJA I DALJE ISTRAŽUJE TKO JE NAPUSTIO NOVOROĐENČE

Dječačić pronađen u kanti za otpad postao je miljenik odjela