Sport
HRVATSKA DOČEKUJE VELIKU BRITANIJU

Zbog gimnastike, Murray ne može igrati u Osijeku
Objavljeno 17. travnja, 2013.

Vezani članci

KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKU SKUPINU DAVIS CUPA

Hrvatska dočekuje Andy Murraya

KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKU SKUPINU DAVIS CUPA

Hrvatska treći nositelj

PBZ ZAGREB INDOORS

Južnij izbacio Dodiga, sad ga čeka Čilić

Iako je posljednjih godina bilo pokušaja i dogovora oko dovođenja Davis cupa u Osijek, hrvatska teniska reprezentacija od 1997. godine redovito zaobilazi Slavoniju.

Podsjetimo, posljednji put Osijek je ugostio Davis cup meč '97 kada su u Zrinjevcu igrali Hrvatska - Maroko, a zadnji put Osijek je bio vrlo ozbiljno zainteresiran za teniski spektakl 2009. i meč s Čileom. Tada je u utrci za domaćinstvo “za dlaku” pobijedio Poreč, no nova prilika za dovođenje Davis cupa u grad na Dravu bit će u rujnu ove godine (od 13. do 15.), kada Hrvatska u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu dočekuje Veliku Britaniju. Iako Osijek ima minimalne šanse za dobijanje domaćinstva, navodno će se kandidirati.

- Mi smo od gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala dobili zeleno svjetlo, tako da nema razloga da u Hrvatski teniski savez ne pošaljemo kandidaturu Osijeka za dvoboj s Velikom Britanijom - kaže Vatroslav Šrajer, predsjednik Teniskog saveza Osječko-baranjske županije.

No, postoji problem, mnogo veći nego što je 500-600 tisuća kuna, koliko je potrebno za organizaciju jednog takvog dvoboja. U pitanju je termin Davis cupa, naime, od 13. do 15. rujna osječka je dvorana Gradski vrt zauzeta. U nju dolaze gimnastičari na Grand prix Osijek 2013.

- Iskreno, u prvi mah nismo o tome niti razmišljali. No postoji i B varijanta. ITF pravila nisu se promijenila, pa ako je dvorana Zrinjevac mogla biti domaćin Davis cupa 1997., zašto ne bi tako moglo biti i ove godine - dodao je Šrajer.

Jasno je da Zrinjevac zadovoljava minimum standarda da se u njoj igra dvoboj Svjetske skupine Davis cupa. Međutim, u Teniskom savezu OBŽ imaju drukčija razmišljanja.

- Ma, istaknut ćemo kandidaturu, a i da je Gradski vrt slobodan, Osijek bi teško dobio kandidaturu. Ništa nije službeno i odluka još nije donesena, ali neslužbeno se spominje kako je Umag najveći favorit za meč Hrvatska - Velika Britanija. Posebice, ako naši kao podlogu izaberu zemlju, koja Britancima najmanje odgovara. Unatoč tome, mi ćemo se najvjerojatnije kandidirati, čisto da HTS-u još jednom stavimo na znanje kako Osijek doista želi Davis cup. Treba im stalno pokazivati kako smo “tu”, pa ćemo valjda uskoro dobiti organizaciju meča - odlučan je Šrajer.

Osijek predugo čeka najbolje hrvatske tenisače. Doduše, Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić, Marin Čilić i Ivan Dodig navraćali su u Slavoniju, ali samo da bi odigrali koji ekshibicijski, odnosno humanitarni meč. Čekanje će najvjerojatnije još potrajati. I. Liović

HOĆE LI UOPĆE IGRATI MURRAY?

Britanci su atraktivan suparnik, ali samo ako će doći s jednim od najboljih tenisača svijeta Andyjem Murrayjem koji lani nije igrao na Davis cupu. Murray je navodno rekao da će igrati, ali problem je termin. DC se igra prvog vikenda nakon završetka US Opena u New Yorku, na kojem će Murray braniti naslov pobjednika. Ukoliko dođe do finala, vjerojatno će reprezentaciji poslati poruku sa zahvalom i napomenom: “Ovaj put ne, ali sljedeći igram”. Doduše, Britancima je ovo važan meč i vjerojatno će učiniti sve kako bi Škota nagovorili da igra. Jer s Jamesom Wardom, Jamiem Bakerom i Joshom Goodallom Britanci nisu ista momčad kao s Murrayjem.

Susret Hrvatska - Velika Britanija odigrat će se u terminu kada i Svjetski kup u gimnastici

Vatroslav Šrajer

predsjednik Teniskog saveza OBŽ-a

Mi ćemo se najvjerojatnije kandidirati, čisto da HTS-u stavimo na znanje kako Osijek doista želi Davis cup

Najčitanije iz rubrike