Ekonomija
PADALINE POVEĆAVAJU TROŠKOVE

Ratarska proizvodnja 20 posto skuplja od lanjske
Objavljeno 10. travnja, 2013.

Ovogodišnja će proljetna sjetva, ali i općenito ratarska proizvodnja imati vjerojatno i 20-ak posto više troškove od prošlogodišnjih, drži Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK Županijske komore Osijek.

“Više su cijene gotovo svih repromaterijala u odnosu na prošlu godinu. Primjerice, pojedine vrste mineralnih gnojiva poskupjele su od 4,8 do 9,1 posto (urea N 46 skuplja je za 9 posto). S obzirom na to da su obilne padaline isprale hranjiva unesena u tlo u osnovnoj gnojidbi, za kvalitetnu proizvodnju ovoga proljeća bit će potrebna dodatna gnojidba, što znači povećanje troškova. Osim toga, velika količina vlage prouzročit će i razvoj bolesti na usjevima, a njihova zaštita od bolesti, ali i protiv korova koji će se intenzivno razvijati, također će povećati troškove proizvodnje”, kaže Nad.

S druge strane, navodi on, utješno je za ratare što su cijene žitarica i uljarica prilično visoke i prema analizama s više europskih burzi mogle bi i dalje biti na prošlogodišnjoj razini. “Međutim to nije nimalo utješno za stočarsku proizvodnju, koja je u golemim problemima. Manji proizvođači mlijeka praktično propadaju, dok je svinjogojstvo palo na razinu da proizvodimo samo trećinu potreba za svinjetinom”, upozorava Nad.

Premda se najčešće kao problem spominje sjetva šećerne repe, koja zbog obilnih padalina kasni, Nad podsjeća kako kasnija sjetva ne mora značiti i lošiju proizvodnju, odnosno manje prinose repe i njezinu digestiju. Naime, 2005. godine repa je sijana također krajem travnja u teškim uvjetima, međutim tijekom ljeta padaline su bile dobro raspoređene i proizvodni rezultati bili su odlični. “Za usporedbu, protekle godine sjetva se odvijala u idealnim uvjetima, ali je zbog kasnije suše proizvodnja bila katastrofalna”, podsjetio je Nad.

Igor MIKULIĆ
POTICAJI 1.600-1.700 KN/HA

Zbog akumuliranih minusa koje poljoprivredni proizvođači vuku od protekle tri godine, koje su prema mnogim klimatološkim pokazateljima posebice za ratare bile ekstremne, OPG-ovi upravo žude za što žurnijom isplatom državnih potpora koje će omogućiti ulaganja u proizvodnju. Potpore su isplaćene, u prvom dijelu, u iznosu od 1.020 kuna po hektaru, dok bi drugi dio potpora trebao biti isplaćen do kraja lipnja, a ukupan bi se iznos poticaja trebao kretati od 1.600 do 1.700 kuna po hektaru. Te je podatke nedavno u Osijeku iznio Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike