Novosti
STANJE NA FAKULTETU NAOKO UOBIČAJENO

Studenti uhićenih profesora
ostali bez predavanja
Objavljeno 8. travnja, 2013.
“Dok sam studirala, točno se znalo koji ispiti se polažu na taj način."

Vezani članci

39 UHIĆENIH NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Uhićeno pet profesora, 21 student, jedan asistent i 12 posrednika!

OSIJEK - Na fakultetu slična atmosfera kao i u petak. Svi znaju da se nešto događa, ali detalje, pa čak ni točna imena svih privedenih (osim onih čije su se fotografije s lisicama na rukama već pojavile u medijima), većina zaposlenika i dalje - ne zna. O tome se još uvijek ne govori glasno, nego se potiho, po kancelarijama, razmjenjuju informacije. Kako se može čuti, svi poslovi na fakultetu prvoga dana ovoga tjedna obavljaju se naoko uobičajenim tijekom.

- Svi se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo, kao da nitko od uposlenika nije uhićen. Sve besprijekorno funkcionira i onaj tko uđe u zgradu, a da ranije nije doznao što je bilo, ne bi ni po čemu mogao otkriti o čemu je riječ, ispričao nam je suradnik Ekonomskog fakulteta. Dodao je i da već godinama tamošnji djelatnici funkcioniraju kao jedna velika obitelj pa nam je čak i rekao da će na spomen uhićenih kolega vjerojatno svatko spustiti slušalicu, ne želeći komentirati situaciju u kojoj su se našli neki profesori, njihovi suradnici i studenti. Nedostupna za komentar bila je i Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera. Zanimljivo je da su neki bivši studenti komentirali kako je čudno da se uhićenja i obavijesni razgovori nisu dogodili i mnogo ranije.

Damir Mićan, student je prve godine i kaže kako još ne zna o kojim profesorima je riječ, s obzirom na da su to predmeti na višim godinama. “Kupovina ispita od prije je poznata stvar na Ekonomskom fakultetu i nisam siguran da će se nešto bitno promijeniti nakon ove afere. Sankcije bi trebale biti veće, a i studenti bi se mogli više potruditi pa ispit položiti na temelju znanja”, smatra ovaj student. Doznajemo kako su kolegiji koje navedeni profesori predaju predmeti na drugoj godini, te kako studenti trenutačno nemaju predavanja iz tih kolegija, pa se po hodnicima može čuti šala kako će konačno malo odmoriti od predavanja. Danijela Jukić, bivša studentica Ekonomskog fakulteta, kaže kako je to bilo i u vrijeme dok je ona studirala, te da to nije novost koja je nekoga posebno iznenadila. “Dok sam studirala, točno se znalo koji ispiti se polažu na taj način. Toga je uvijek bilo i bit će, te smatram da se neće mnogo toga promijeniti dok ne dođe neka nova generacija s drukčijim pogledima, stavovima i moralom”, smatra.M. Mihelić/I.Mihaljević

Sveučilište proživljava jednu od najvećih afera u svojoj povijesti

Istrage na fakultetima?

Mjesecima dugo prisluškivanje na Ekonomskom fakultetu donijelo je privođenje njih čak 39, a kako doznajemo u USKOK-u, nije još poznato hoće li intervenirati i na drugim osječkim fakultetima. “To je nešto što ne možemo prejudicirati. Ako i kada zaprimimo kakvu prijavu, znat ćemo što dalje”, kratko je prokomentirala Zorka Fumić, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike