Novosti
SVE JE SPREMNO, ALI... DOK NE PROĐU LOKALNI IZBORI

Vlada odgađa postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru
Objavljeno 15. ožujka, 2013.
Srpski jezik i pismo uvest će se u službenu uporabu odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora

ZAGREB - Vlada je, to je sad definitivno, odgodila postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru. Srpski jezik i pismo uvest će se u službenu uporabu odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora, dakle, možda već 3. lipnja, rekli su nam visoki izvori u Vladi. Službeno, sve je spremno, ploče su izrađene, a na zgrade državnih institucija u Vukovaru bit će postavljene "u primjerenom roku". To je u skladu i sa stavom predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je, podsjećamo, izjavio za naš list da bi s implementacijom trebalo pričekati do okončanja europskih i lokalnih izbora. Razlog je njegova procjena da bi tema ćirilica "kontaminirala izborni postupak", dominirala kampanjom, te zapravo tako možda pomogla protivnicima primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Poštivanje Ustava

Ali, dogovor iz Zagreba da se politički taktizira s ulaskom ćirilice u Vukovar, nije, čini se, na vrijeme došao i do predstavnika Srba u gradu na Dunavu. Naime, tamošnje Vijeće srpske nacionalne manjine priopćenjem je jučer zatražilo "nadležna tijela Hrvatske da bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina". Istovremeno su istaknuli zahtjev da se izmijeni gradski statut "kako bi se stvorile pravne pretpostavke za ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara". To je, pak, suprotno odluci vukovarskog SDP-a koji je za sjednicu gradskog vijeća iduće srijede predvidio samo tehničke promjene statuta koje se tiču provedbe lokalnih izbora i nemaju veze s dvojezičnošću. U SNV-u, tijelu koje je nadređeno vukovarskom Vijeću, bili su iznenađeni spomenutim priopćenjem. "Došlo je do nesporazuma, situacija je pod nadzorom, ne treba tom priopćenju pridavati pozornost", poručuju iz SNV-a.

Macut bez komentara

Đorđe Macut, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, nije htio objašnjavati što su htjeli reći.

- Zvali su me šefovi iz Zagreba, priopćenje je takvo kakvo je, nemam dodatnih komentara, kratak je bio Macut, koji očito nije shvatio da SDP i SDSS dva mjeseca prije izbora u Vukovaru ne žele ničim umanjiti izglede gradonačelnika Željka Sabe kojega podržavaju obje stranke.

Prolongiranje ćirilice sigurno će utjecati i na protivnike srpskog pisma. Dosad je otpor prema dvojezičnosti bio središnja tema i kampanje Ivana Penave, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Vukovara. O tom je problemu on vrlo ekspresivno govorio i prošle subote na skupu svoje stranke u Ciboni. Penava, međutim, negira da je strogo fokusiran na ćirilicu.

- Nismo mi planirali da će se dogoditi to s popisom stanovništva i sve što je slijedilo. Nije ćirilica najvažnija stvar u Vukovaru, imamo mi drugih, životnijih tema za naše građane, naglašava Penava, koji tvrdi da ga nije zabrinula informacija da ploče s ćirilicom neće biti postavljene do izbora. No, odgoda, upozorava, ništa ne rješava.

- Nama u Vukovaru ponekad nije jasna indiferentnost ostatka Hrvatske prema problemu ćirilice. Za nas koji smo se u prvom redu iz emocionalnih razloga vratili u Vukovar, dvojba je vrlo jednostavna - ili ćirilica ili mi. Nećemo moći nastaviti živjeti u Vukovaru u slučaju da se ona uvede. Zato tražimo razboritost i strpljenje, zaključuje Penava.

Dražen CIGLENEČKI

Ćirilica bi se mogla uvesti 3. lipnja, rekli su nam visoki izvori u Vladi

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora

PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO

Milanović u Brčkom: BiH mora opstati kao država

ŽELE PLAĆE, OPSTANAK TVRTKE I NASTAVAK PROIZVODNJE

Radnici Varteksa prosvjedovali