Ekonomija
PIPUNIĆ OKUPIO PROIZVOĐAČE SUNCOKRETA

Spremni smo isplatiti i preraditi
svu hrvatsku proizvodnju suncokreta
Objavljeno 14. ožujka, 2013.
Hrvatska proizvodnja suncokreta se procjenjuje na oko 40.000 hektara.

Vezani članci

TVORNICA ULJA ČEPIN

Završena privatizacija: Čepinska uljara ide Žitu

ČEPIN - Novi, budući vlasnik IPK Tvornice ulja Čepin, Marko Pipunić, vlasnik i direktor osječkog Žita, jučer je okupio 100-tinjak proizvođača suncokreta, dugogodišnjih kooperanata te tvrtke, s područja čak tri slavonske županije - Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske - kako bi ih upoznao s planovima koje ima za tu tvrtku.

- Prije svega naveo bih da mi još nemamo službenu potvrdu da je naša ponuda za IPK Tvornicu ulja Čepin odabrana kao najbolja, imamo za sada samo usmenu potvrdu. Službena potvrda da Žito ulazi u vlasništvo uljare očekuje se za desetak dana na sjednici Vlade RH - izjavio je okupljenim kooperantima Pipunić te dodao kako odmah nakon preuzimanja u Uljaru planira uložiti 12 milijuna eura u pogon za ekstrakciju kako bi se povećala konkuretnost proizvodnje.

U idućem razdoblju, dodao je Pipunić, Žito planira uložiti još 20 milijuna eura.

- No, to sve neće značiti ništa ako i vi u svemu tome ne vidite svoj interes, što znači da trebate raditi s nama, a ne s konkurencijom. Želio bih da shvatite da nitko ne može vaš suncokret koji proizvedete bolje platiti nego mi u Žitu. Osim toga, mi smo tu, ako treba možete nam i prigovoriti jer smo mi tu, tu živimo i radimo i želimo da ovom kraju vratimo industriju - rekao je Pipunić te je dodao kako su spremni ugovoriti, isplatiti i preraditi cjelokupnu hrvatsku proizvodnju suncokreta koja se ovo proljeće procjenjuje na oko 40.000 hektara.

Za usporedbu, na području cijele Hrvatske godinama se sije između 29.000 do najviše 34.000 ha suncokreta. Kako se moglo čuti, ove se godine očekuje rekordna proizvodnja suncokreta na oko 40.000 ha zbog dobre cijene. Lani je, primjerice, bila 3,5 kn/kg.

Na skupu s proizvođačima suncokreta bio je i Stjepan Komar, izvršni direktor IPK Tvornice ulja Čepin, koji je izjavio kako su u tvrtki jedva dočekali uspješan završetak privatizacije i da je sada cilj ugovoriti što više površina pod suncokretom i maksimalno iskoristiti kapacitete.

Juraj Klarić iz Poljoprivredne savjetodavne službe Osječko-baranjske županije predstavio je rezultate lanjskih pokusa suncokreta.

Zdenka RUPČIĆ

40.000

hektara očekuje se da bi ovog proljeća moglo biti zasijano u cijeloj Hrvatskoj

UGOVARANJE PROIZVODNJE SUNCOKRETA ZAPOČINJE DANAS

Branko Batinac, voditelj sirovinske proizvodnje u IPK Tvornici ulja Čepin, također je nazočne kooperante upoznao s nekim detaljima oko privatizacije istaknuvši kako s ugovaranjem proizvodnje suncokreta počinju već danas.

- Osigurali smo sav potreban repromaterijal, sjeme, mineralno gnojivo i ostalo, a o svim ostalim detaljima moguće je informirati se u uljari - rekao je Batinac.

Možda ste propustili...

SVE JE VIŠE INVESTICIJA U VINARIJE I OPREMU

Hrvatska vina u izvozu postižu 2,5 puta više cijene

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

HRVOJE STOJIĆ, ANALITIČAR HUP-A

Lijekovi će morati blago poskupjeti

Najčitanije iz rubrike