Ekonomija
TVORNICA ULJA ČEPIN

Završena privatizacija: Čepinska uljara ide Žitu
Objavljeno 6. ožujka, 2013.

Vezani članci

ISTJEČE ROK ZA PONUDE ZA IPK TVORNICU ULJA ČEPIN

Slovaci odustali od čepinske uljare, Žito i američka tvrtka predat će ponude

ČEPIN - Od dvije pristigle obvezujuće ponude za IPK Tvornicu ulja Čepin, Ministarstvo gospodarstva odabralo je ponudu osječke tvrtke Mambo iz sustava Žita. Druga je ponuda bila, podsjetimo, američke kompanije PS International North Carolina, iz SAD-a.

Izjavio je to jučer Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, za posjeta IPK Tvornici ulja Čepin, te je dodao kako ga raduje takav završetak privatizacijskih procesa i postavljanje na noge tvrtke koja je bila doslovce na koljenima.

- Unazad devet mjeseci učinjeni su golemi napori da se nastavi proizvodnja i vlastiti brend vrati na police trgovačkih lanaca. Za sve to vrijeme menadžment tvrtke uspio je osigurati redovitu isplatu plaća i privesti kraju privatizaciju, izjavio je Vrdoljak, te dodao kako je cilj njegova posjeta bio radnike, upravu i nadzorni odbor upoznati s odabirom boljeg ponuditelja i kazati kako vlasništvo nad uljarom ostaje u ovom kraju. Vrdoljak je pri tome i naveo da će bolji ponuditelj za IPK Tvornicu ulja Čepin biti službeno objavljen za najviše 15 dana.

Helena Žeravica, sindikalna povjerenica Sindikata PPDIV-a u IPK Tvornici ulja Čepin, izjavila je da ih je ministar upoznao s nekim detaljima ponude. - Sretni smo što ima ozbiljnih ponuda i što uljara zadržava sjedište i osnovnu djelatnost. Isto tako naš je cilj da ne bude otpuštanja, da se zaštite radna mjesta i radnička prava, te provede program zbrinjavanja onih radnika koji žele otići iz tvrtke. Takvih je šezdesetak, kazala je Helena Žeravica.

Ivica Vrkić, direktor IPK Tvornice ulja Čepin, izjavio je da je s jučerašnjim danom završio njegov mandat u čepinskoj uljari.

- Tu je važno istaći da ulaganja od 295 milijuna kuna, koliko je Žito u svojoj ponudi navelo, jamči razvoj tvrtke i zaposlenost.

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, također je izrazio zadovoljstvo zbog završetka privatizacijskih procesa čepinske uljare.

- Moram reći da ponuda američke kompanije nije sadržavala jamstvo banaka, a nisu predočili ni plan i program ulaganja, što držimo neprihvatljivim, izjavio je Orešković.

Zdenka RUPČIĆ
PIPUNIĆ: ISPOŠTOVAT ĆEMO SVE IZ PODNUDE KOJU SMO PREDALI

Marko Pipunić, vlasnik Žita, jučer je samo kratko izjavio da službenu potvrdu da je njihova ponuda bolja još nije dobio. - Ako mi budemo odabrani kao kupci IPK Tvornice ulja Čepin, ispoštovat ćemo sve što smo u ponudi naveli. Između ostaloga i ulaganja u izgradnju pogona za ekstrakciju vrijedan 12,5 milijuna eura, rekao je Pipunić.

Najčitanije iz rubrike